Basa Basa: heilige discograal uit Ghana 

Sinds het Amsterdamse platenlabel Kindred Spirits een paar jaar geleden de handdoek in de ring gooide, ben je als liefhebber van obscure Afrikaanse dansmuziek uit de vorige eeuw voornamelijk aangewezen op labels als Analogue Africa, Soundways en Awesome Tapes of Africa. 

Maar er gloort hoop. De Amsterdamse liefhebbersplatenwinkel Vintage Voudou (je vindt ze in hetzelfde pand als Red Light Radio) besloot dat het Ghanese pareltje Together We Win van de Basa Basa Experience uit 1979 een heruitgave verdiende. Al was het maar om de krankzinnige prijzen die op Discogs voor de plaat worden betaald in het gareel te brengen. Together We Win is een rake fusie van kosmische afrobeat, vintage soul en rammelende disco die ook in 2018 nog topfit klinkt.

De kern van Basa Basa Experience werd destijds gevormd door gitarist/producer Themba Matebese en de talentvolle tweeling John en Joe Nyaku. Die laatste twee raakten al vroeg bevriend met Fela Kuti, die ze opnam in zijn entourage en met wie ze halverwege de jaren zeventig regelmatig optraden. Ze verhuisden er zelfs vanuit Ghana naar Lagos voor.

Together We Win was het derde album van Basa Basa, wat zoiets als ‘chaos’ of ‘pandemonium’ betekent. Aanvankelijk heette het gezelschap rond de tweeling Basa Basa Sounds en trad op in de prestigieuze nachtclub Napoleon, waar ze enige tijd de huisband waren. 

Toen de tweeling eenmaal in Nigeria woonde en vriendschap sloot met Matebese, kreeg Together We Win vorm. Dertig jaar later valt vooral op hoe opvallend modern dat album klinkt. Want naast gitaar, fluit en nonchalante percussie spelen ook synthesizers en keyboards een prominente rol. Disco bereikte in 1978 de dansvloeren van Nigeria en die invloed hoor je duidelijk op dit album terug. Het meest aansprekende voorbeeld daarvan is ‘African Soul Power’, een stuwende discotrack die dankzij dj’s als Afrobot, Young Marco en Antal weer op veel Europese dansvloeren te horen is. 

Maar ook de overige zes nummers trekken nadrukkelijk aan je heupen. Zoals albumopener ‘Homowo’ met zijn gloedvolle samenzang, slepende percussie en jengelende synthesizers. Of het dromerige ‘Konya’, waarin de invloed van de Ghanese popgroep Osibisa hoorbaar is. 

We hebben deze heruitgave vooral te danken aan de Amsterdamse vinylfreaks Thomas Gesthuizen en Edo Bouman. Die laatste was eerder betrokken was bij het Bombay Connection-project. Daarin zette hij vergeten Indiase Bollywood-muziek weer op de kaart en in de clubs. Gesthuizen schreef de uitgebreide en informatieve liner notes bij deze prachtige heruitgave, een must voor iedereen die Afrikaanse dansmuziek serieus neemt of zich wil verdiepen in de erfenis van Kuti en co.