DJB Weekendwijzer

TIP 1: Live Residency Round-Up! @ WORM Rotterdam, donderdag 29 maart
WORM gaf Dave Huismans alias A Made Up Sound een residency en de Haagse grootmeester bracht samen met zijn instrumenten een week in het Rotterdamse door; resultaat is een compleet vernieuwde live-set die hij vanavond presenteert. De discografie van Yves de Mey ontdek je onmogelijk in een middagje. De Belg maakt net zo makkelijk tracks voor de club als filmscores, soundscapes en theatermuziek. Margie ken je van haar werk voor Rush Hour, als DJB-schrijver en veelgevraagd dj. Topflyer in WORM weer.      

TIP 2: Whip It @ Melkweg, Amsterdam, zaterdag 31 maart, Amsterdam
Zoek in de platenbak naar The Exaltics en je vindt hoezen gemaakt van spiegelend aluminiumfolie en electro die net zo tijdloos als recht-in-je-bakkes is. De muziek van The Exaltics klinkt altijd nét wat voller, scherper en energieker dan veel van hun electro-imitators. Stingray is fan, en Helena Hauff draait geen set zonder minstens één keer The Exaltics te rammen. Dave Clarke, Dexter, w1b0, Brutuzz en Rod Malmok (met een electro-set) maken het affiche compleet.

TIP 3: The Empire Line @ De School, Amsterdam, zaterdag 31 maart
Pas nadat Jonas Rönnberg naar Stockholm verhuisde werd zijn interesse in elektronische dansmuziek aangewakkerd. Met dank aan boezemvriend Abdulla Rashim, met wie hij sinds 2013 het verbluffend actieve Northern Electronics bestiert. Op dat platenlabel is Varg in z’n eentje zo’n beetje verantwoordelijk voor de helft van de discografie, terwijl-ie samen met Posh Isolation's Christian Stadgaard en vocalist Isak Hansen experimentele techno als The Empire Line maakt. Varg interviewden we eerder hier. Ook op de line-up staan aanstormend talent Identified Patient en Parrish Smith (foto), met wie we eind vorig jaar dit artikel maakten.  

TIP 4: Progress Bar @ Paradiso Noord, Amsterdam, zaterdag 31 maart
Talentvolle artiesten uit IJsland (Countess Malaise), Kopenhagen (HVAD), Londen (Manara), India (Petit Singe) en Berlijn (mobilegirle) vullen een nieuw affiche van Progress Bar, de clubavond in Amsterdam-Noord die steevast wordt afgetrapt met een serie gratis toegankelijke lezingen. Meer info over dat laatste hier.

TIP 5: Brighter Days @ Claire, Amsterdam, zondag 1 april
John Gómez was onder kenners lang een van de best bewaarde geheimen van de UK. Samen met Nick the Record host hij de befaamde Tangent-feesten, specialiseert zich als digger o.a. in Braziliaanse muziek, en compileerde de met applaus onthaalde verzamelaar Outro Tempo: Electronic And Contemporary Music From Brazil, 1978-1992 voor het Amsterdamse label Music From Memory. Ook op de flyer staan Chicago-veteraan Mark Grusane, Margie (zie tip 1) en Brighter Days’ eigen Kamma & Masalo.   

TIP 6: RLR & Stroom @ Garage Noord, Amsterdam, zondag 1 april
O Yuki Conjugate haalde de ambientmosterd bij Jon Hassell, een iconische naam voor eenieder die dat genre een warm hart toedraagt. Samen met Brian Eno produceerde Hassell een van de meest invloedrijke ambientalbums allertijden: Fourth World Vol. 1 kreeg niet zo lang geleden een welverdiende repress. Enfin, vanavond draait het om ‘O Yuki’ en hun moderne variant; dj’s Nosedrip, Steele Bonus en Fré spelen voor en na het concert.   

TIP 7: Years Is Burning @ Warehouse Elementenstraat, Amsterdam, zondag 1 april
Vier jaar Is Burning wordt gevierd met een XL-editie in de roemruchte Elementenstraat. Traditiegetrouw blijft de line-up van de ‘gay night for everyone’ tot de avond zelf een verrassing, de deuren zijn open van tien tot zeven. Gefeliciteerd en proost op nog vier mooie jaren. Minstens.