DJB Weekendwijzer

TIP 1: FAQ Festival, Willem Twee Concertzaal, Den Bosch, donderdag 22 – zaterdag 24 maart
DJB ging vorig jaar naar FAQ Festival en dat was intens. De line-up van editie nummer negen is er wederom een voor de liefhebber van avontuurlijke elektronische muziek. O.a. levende legende Roedelius, Koreless (met een Steve Reich tribute), Rashad Becker, Damien Dubrovnik (foto), Daedelus en I-F komen naar Den Bosch. Programmering: Jameszoo en Jan FAQ, die eerder deze podcasts voor ons in elkaar draaiden. Dikke tip.

TIP 2: Crack Magazine, Garage Noord, Amsterdam, vrijdag 23 maart
Crack Magazine is qua muziekjournalistiek een zegen voor clubcultuur en een voorbeeld voor ons allen: een prachtig papieren (gratis) magazine, met daarin een keur aan aanstormend talent van een heel divers pluimage, plus een online versie met opvallend originele invalshoeken. Sinds een jaar wordt Crack ook in Nederland gedistribueerd, en dat is een feestje waard. Zaltan draait de plaatjes, dat deed de Antinote-labelbaas eerder voor DJB in deze podcast. Gefeliciteerd Crack, en keep ‘em coming.

TIP 3: Club25 @ Het Magazijn, Den Haag, vrijdag 23 maart
Spekki Webu + Goostav Goodstuff = Spekkstuff, die vanavond de line-up delen met de illustere Danny Bosten alias Das Ding. Bosten brengt sinds zijn herontdekking door het gelauwerde Amerikaanse archeologenlabel Minimal Wave van Veronica Vasicka, weer fanatiek muziek uit. Ook staat Bosten weer op de bühne en stofte hij zijn platenlabel af. Op Tear Apart Tapes (vroeger ‘cassette-only’, nu in velerlei formaten), brengt hij naast muziek van zichzelf 7’’ inches van o.a. Ian Martin en Les Yeux Interdits uit.  

TIP 4: Rendez-vous @ OCCII, Amsterdam, vrijdag 23 maart
Berlijn heeft een nieuwe platenwinkel die je tijdens je volgende visite wat ons betreft op je ga-dat-zien lijstje moet zetten. Sound Metaphors heeft naast een inspirerende en diverse selectie ook een winkel waar je blij van wordt, die dankzij de interieurstylisten van de Berghain een retestrak decorum kreeg. Eigenaar Nemo en Alan & Felix op de flyer, ‘‘come, dance, love’’ het devies, OCCII the place to be.   

TIP 5: DJ Sprinkles @ De School, Amsterdam, zondag 25 maart
In Nederland is er geen club die zo uitgesproken en doordacht programmeert als De School. Vrijwel altijd een vrouw op de line-up, artiesten die vaak voor het eerst in Nederland spelen, dj’s met een inspirerende kijk op het fenomeen dansvloer. In die laatste categorie past DJ Sprinkles, die al jaren met succes tegen de sociaal-activistische uitholling van diezelfde dansvloer ageert, en ons subtiel herinnert aan de genesis van clubcultuur in de queer-gemeenschappen van New York. Als Terre Thaemlitz bracht ze eind vorig jaar het schitterende Deproduction uit, een album op SD-kaart dat in een klein plastic gripseal-zakje na bestelling op je deurmat ploft. Alles wat DJ Sprinkles of Terre Thaemlitz doet verdient je aandacht, zo ook deze dj-set in De School.