Haags nachtleven herontdekt pakhuizen

Niet iedereen weet het wellicht, maar house werd ooit groot in pakhuizen. Dankzij organisaties als The Beat Club, MTC en Multigroove, die de leegstaande loodsen in de havens van Amsterdam en Rotterdam vorige eeuw al wisten te vinden en er wilde feesten gaven. Op 11 november is er voor het eerst in jaren weer een warehouse rave in Den Haag, georganiseerd door de mensen achter de PIP. Begin december volgt District25 met ‘The Crave Warehouse Project’. De eerste in een hele reeks. Wie de loodsen ziet, is gelijk verkocht.

“Hier staat straks de dj-booth”, zwaait David Schoch met een weids armgebaar richting bakstenen muur. “En daar hadden we de bar bedacht.” We staan met z’n drieën in een uitgestrekte loods. Een pakhuis eigenlijk.

“Het is jaren geleden dat Den Haag zo’n soort feest had”

Samen met Steven van Lummel bestiert Schoch het ‘Haagsche Cultuurbordeel’ PIP, dat afgelopen voorjaar zijn tiende verjaardag vierde. Op zaterdag 11 november schakelen ze een tandje bij en organiseert de PIP ‘Planet Warehouse’ op een steenworp afstand van de club.

“We droomden al een tijdje van een echte warehouse party in Den Haag”, vertelt PIP-pr-man Luka Kueter aan de lange koffietafel van The Ground, het bedrijfje dat een pakhuis van 900 m² op het Haagse industriegebied de Binckhorst bestiert. Normaal gesproken is de imposante ruimte met melkglazen plafond en dragend dak te huur voor inspiratiesessies, yoga- en kooklessen.

Maar toen de bevriende buren van de PIP het plan opperden om er een heuse warehouse rave te organiseren, begonnen de ogen aan beide zijden van de tafel te glimmen. “Het is jaren geleden dat Den Haag zo’n soort feest had”, weet Schoch. Lange tijd werd de gemeente knap nerveus als ze de woorden ‘house’ of ‘dance’ in combinatie met een pakhuis hoorden. Zeker na het debacle in de RAC Hallen, waar in 2015 The Crave Warehouse Project van District25 op het laatste moment niet doorging. De voor veel geld gerenoveerde hallen van de Rijks Automobiel Centrale leken perfect voor een pakhuisrave, maar door gedoe tussen de huurder en de eigenaar (de gemeente) werd de rave te elfder ure afgelast.

Jongeren
Dit keer staan de sterren gunstiger, al dreigen er op de langere termijn wel donkere wolken boven het industriegebied. De gemeenteraad staat welwillend tegenover de PIP en initiatieven op de Binckhorst. Maar het ‘s nachts verlaten industriegebied is aan het veranderen. “Er worden hier de komende jaren honderden woningen gebouwd”, knikt Schoch richting de graafmachines die buiten grommend bezig zijn. “Het is in ons belang dat hier straks vooral jongeren komen wonen. Mensen die zelf ook uitgaan en straks niet direct klagen als ze een basdrum in de verte horen.”

In dat opzicht zien Kueter en Schoch het aanstaande feest, Planet Warehouse op 11 november, als een “vlag in de grond.” De PIP maakt onlosmakelijk deel uit van de Binckhorst, en wil met een feest dat een factor vier groter is dan hun eigen clubhuis een feestelijke vuist maken. De eerste editie wordt met louter lokale helden gevierd. Naast Primus Inter Pares, Mark du Mosch en 751 staat ook het voltallige Dekmantel Soundsystem op de 11e achter de draaitafels. Bij succes wordt het een terugkerend fenomeen. Kueter: “We denken aan een keer of drie, vier per jaar”.

Pakhuis #2
Amper een week na ons gesprek met PIP maakt ook de Haagse organisatie District25 bekend in pakhuizen te gaan. De motor achter The Crave-festival pakt het gelijk ambitieus aan, met vijf data waaronder een Oud & Nieuwfeest.

District25 koos voor een loods in de Binckhorsterhaven waar 1000 man in passen. Het pand is met zijn industriële rode stalen binten en groene achterwand al net zo indrukwekkend als het pakhuis waar PIP hun rave gaat bouwen. Binnenkort worden de eerste dj-namen voor The Crave Warehouse Project bekendgemaakt. 

PIP's Planet Warehouse vindt op 11 november plaats aan de Haagse Komeetweg 11. Meer info hier. Het eerste Crave Warehouse Project volgt op zaterdag 2 december, meer info hier