DJB Podcast.422 - SO

 

De podcast van deze week komt van Satoshi Aoyagi, oftewel SO. Aoyagi is resident van het befaamde Labyrinth festival in Niigata, ten noorden van Tokyo. Aanstaande vrijdag opent hij voor DJ Nobu en Satoshi Otsuko in de Melkweg bij KODO. "Mijn podcast is het spiegelbeeld van wat je daar kunt verwachten"

Aoyagi raakte in 2002 betrokken bij het Japanse technofestival, dat zich richt op de diepzeevariant die Peter van Hoesen en Donato Dozzy zo goed in de vingers hebben. "Ik leerde organisator Russ (Moench, red.) kennen op een feest in Chiba waar ik moest draaien. Ik wilde er al tijden draaien en stopte hem twee mix-cd's toe. Eén nachtset, één dagset. Niet veel later bleek ik geslaagd te zijn voor het examen, haha. Ondertussen ben ik er niet alleen maar resident, maar ben ik ook betrokken bij de productie. De afgelopen editie vorige maand was alweer de vijftiende voor me. Of er een Europese evenknie bestaat? Ik heb vorig jaar op Nachtdigital gedraaid, daar is het goed mee te vergelijken. Kleinschalig, fantastisch publiek en een prachtige locatie. Ik wil meer van dit soort festivals ontdekken."

''Ik heb vorig jaar op Nachtdigital gedraaid, daar is Labyrinth goed mee te vergelijken''

Naast Labyrinth is Aoyagi ook betrokken bij het project Tokyo Techno Society dat hij samen met Nobu, Iori, Wata Igarashi en Haruka organiseert. Het is een streven om het potentieel van de Japanse nacht te showcasen. "Nachten in Tokyo hangen veelal op een buitenlandse dj of artiest als hoofdact. Daar willen we iets tegenover zetten. De status quo uitdagen, als het ware. Ons eerste event was in VENT, een club in de wijk Omotesando afgelopen juni. Het was een groot succes; de club had nog nooit zoveel kaarten verkocht." 

De clubscene in zijn thuisland is wat dat betreft een bijzondere. Tot voor kort ging het nachtleven gebukt onder de beruchte 'no dancing law' die na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld om prostitutie en samenscholing in grote groepen in te dammen. "Sinds de wet is aangepast is er best veel veranderd. Er zijn twee nieuwe nachtclubs geopend, waaronder dus VENT en Contact, dat daar vlakbij ligt. Desondanks zijn er nog veel organisaties die worstelen om genoeg mensen binnen te krijgen. Soms moeten de artiesten op de line-up meer tijd besteden aan promo om maar mensen binnen te krijgen, dan dat ze aan het diggen of produceren zijn. Ik hoop dat dat in de toekomst verandert."

SO draait samen met DJ Nobu bij KODO, aanstaande vrijdag in de Melkweg