(h)our collection: Shane Burmania (The Rest Is Noise)

(h)our collection is een podcastreeks die we in samenwerking met WeTransfer maken. Idee: laat muziekfreaks die géén dj zijn maar wel een fantastische collectie hebben, een mix maken. Denk aan promotors, eigenaren van platenwinkels, festivalorganisatoren, muziekjournalisten en programmeurs. We vragen ze om een mix van een uur. Qua genres mag het alle kanten op, zolang ze maar uit hun eigen interesses en inspiratiebronnen putten. Aflevering #2 komt op naam van Shane Burmania, programmeur bij The Rest Is Noise.

Voor wie minder bekend is met The Rest Is Noise, vertel eens wat jullie doen?
"Burmania: ‘‘The Rest is Noise is een concertserie van en in het Muziekgebouw. We richten ons vooral op nieuwe muziek die iets over deze tijd zegt. Onze artiesten laten zich vaak moeilijk categoriseren. Er valt veel over te zeggen en het gevaar is om in platitudes te spreken, maar wat we willen is dat The Rest is Noise inspireert. Dat er mooie dingen te horen zijn en dat het uitnodigt om verder te kijken en te luisteren. Dat mag soms best een beetje schuren."

Heb je concerttips voor DJBroadcast-lezers?
"Jazeker! Op dinsdag 30 mei komt Terry Riley met zijn zoon Gyan Riley naar het Muziekgebouw. In zekere zin is Terry Riley de belichaming van wat wij doen. Wanneer je muzikanten naar hun inspiratiebronnen vraagt zijn er twee namen die het meest worden genoemd: Sun Ra en Terry Riley. Zijn levenshouding, nieuwsgierigheid en positieve instelling zijn een voorbeeld. Op 22 juni speelt Kel Assouf, zij maken intense Touareg-woestijnrock. En op zaterdag 25 juni hosten we een podium bij Strange Sounds From Beyond."

Hoe ziet de toekomst voor The Rest Is Noise er uit? 
"Het eerste concert was van Julia Holter op 27 mei 2012, nu al weer vijf jaar geleden. Toch voelt het alsof we nog maar net zijn begonnen. Er is nog zoveel te doen en te laten horen. Het afgelopen jaar waren we voor het eerst betrokken bij programma’s buiten het Muziekgebouw om, zoals Strange Sounds from Beyond en Muziekgebouw aan de Ring in samenwerking met De School. Dat is een verrijking ten opzichte van wat we al deden en smaakt naar meer. Er wordt zoveel goede muziek gemaakt die we willen laten horen. Het is eerder de kunst om genoeg dagen te vinden."

Had je ooit eerder een dj-mix gemaakt?
"Eén keer: twee jaar geleden heb ik een mix gemaakt met alleen muziek die op Minimal Music Festival te horen zou zijn. Nu was de opdracht veel vrijer en daarmee een stuk leuker én moeilijker. Ik heb de mix op de avond van de verkiezingen in maart opgenomen. Opgelucht dat de PVV niet de grootste was geworden, was het tegelijkertijd nog onduidelijk wat er zou gaan gebeuren. Van tevoren had ik wat tracks verzameld die ik graag luister en bij elkaar in een mix zou willen horen. Sommige oud, sommige (toen) nieuw; van Yusef Lateef tot Kelly Lee Owens. Op een avond heb ik met goede vriend en dj Arif de volgorde bedacht en we zouden de mix samen opnemen. Maar Arif was ziek, dus ik heb het alleen gedaan en dat hoor je…"

Tracklist:
Yusef Lateef – The Plum Blossom
Smagghe & Cross – Carillion
Maleem Mahmoud Ghania with Pharoah Sanders – La Allah Daym Moulenah
Mark Ernestus’ Ndagga Rhythm Force – Jigeen
Kassem Mosse with Simone White – Flowers in May
Ghedalia Tazartes – Un Amour Si Grand Quíl Nie Son Objet
Lee Gamble – Tvash Kwawar
Kelly Lee Owens – Anxi. (feat. Jenny Hval)
Midori Takada – Crossing
Oliver Coates – Tommib Help Buss
Alice Coltrane – Krishna Krishna

(h)our collection #1 vind je hier, lees hier meer over onze samenwerking met WeTransfer