DJB Manifest

Welkom bij het vernieuwde DJBroadcast. Het raamwerk staat. Eindelijk. Er zijn nieuwe redacteuren met nieuwe ideeën, er is een bedrijfsstructuur. We presenteren een opgekalefaterde website en een dito koers. Vandaar dit manifest. Om uit te leggen waar we staan, maar vooral ook waar we naar toe willen.

DJBroadcast cureert, en cureren betekent keuzes maken. We kunnen, hoe graag we ook zouden willen, je lang niet alle exceptionele elektronische muziek laten zien, lezen of horen. Wat we wel kunnen, is tonen dat er meer is dan de artiesten, labels en festivals die elders al een stem krijgen. Niet omdat we omhooggevallen puristen zijn, wel omdat we heilig geloven dat er weg van platgewalste wegen visionaire, inspirerende en onderwaardeerde talenten zijn die je aandacht verdienen.

Wat is DJBroadcast?
Een website met recensies, interviews, een column, achtergrondverhalen, een Weekendwijzer, mixseries en een maandelijkse Red Light Radio-show. DJBroadcast schrijft over clubcultuur, muziek en over de wetenschap die allebei duidt. Context is voor ons essentieel. We willen de waan van de dag overstijgen, door elektronische muziek van een raster te voorzien. Hoe is deze kunstvorm ontstaan? Waar zit het verband met hedendaagse elektronische muziek? Door die vragen te stellen, kunnen we onze geliefde materie niet alleen steeds beter kaderen, het voert ons ook langs nieuwe wegen.

Elektronische muziek en clubcultuur zijn ons dierbaar, daarom wil DJBroadcast ze op originele wijze verdedigen, bevragen en inspireren. Met passie, een vloeiende pen, een nieuwsgierige geest en een kritische houding, proberen we inhoudelijk verdiepende en intelligente artikelen te publiceren. We geloven in activistische journalistiek. We geloven dat we samen dingen in gang kunnen zetten.

Wij zijn niet alleen kritisch naar anderen, maar ook streng voor onszelf. We claimen niet het hoogste oordeel, maar geloven wel dat kritiek een zegen is. Dat kritiek ons allemaal, deze clubcultuur, sterker maakt. DJBroadcast kiest geen partij, maar handelt wel vanuit een subjectieve overtuiging. 

''Met passie, een vloeiende pen, een nieuwsgierige geest en een kritische houding, proberen we inhoudelijk verdiepende en intelligente artikelen te publiceren''

Wie ontwerpt DJBroadcast?
Onze vrienden van het Amsterdamse ontwerpbureau 310k. Alle overbodige functies zijn uit de ‘oude’ website gesloopt met het idee dat minder meer is. Het is onze ambitie om in de toekomst het gebruiksgemak van DJBroadcast verder te verbeteren.  

Voor wie maken we DJBroadcast?
Voor fans die net als wij bezeten zijn van elektronische muziek. Voor publiek dat weet dat clubcultuur van onschatbare waarde is. Voor dj’s, label- en clubeigenaren, producers en festivalorganisatoren die durven vernieuwen. Voor onze hondstrouwe en intelligente lezers. Lezers die weten dat alles interessanter wordt, wanneer je buiten je eigen cirkel durft te kijken. Lezers die hun geest graag scherpen aan het mes van de vooruitgang. En lezers die zichzelf niet te serieus nemen, maar de muziek des te meer.

Geschiedenis
DJBroadcast werd in 2001 door Blueprint Media opgericht. Nadat die uitgever eind 2016 liet weten het magazine en de website niet langer te kunnen publiceren, werd een crowdfundcampagne gelanceerd, om zo een doorstart te forceren. Een grote groep donateurs hield ons in leven, campagne geslaagd. 

Hoe verdienen we geld? 
DJBroadcast werkt met partners waarmee we inhoudelijke samenwerkingen aan gaan. In ruil voor een financiële vergoeding, bedenken we samen hoe we zowel voor de partner als voor de lezer waardevolle content kunnen produceren. We zijn selectief in het kiezen van die partners, dat maakt ons nog altijd onafhankelijk. Vanaf nu kunnen er geen advertorials of promotionele artikelen worden ingekocht, omdat we geen heil zien in een financiële korte termijn strategie.   

Hoe ziet de toekomst van DJBroadcast eruit? 
WeTransfer heeft zich als partner voor een lange termijn aan DJBroadcast verbonden. Samen bedachten we een nieuwe podcastserie die we de komende maanden verder uit zullen rollen. Dat geeft ons extra lucht. Daarnaast onderzoeken we verschillende, duurzame verdienmodellen. Onder leiding van docent-onderzoeker Annemieke van der Mark, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en gespecialiseerd in online verdienmodellen voor nichemedia, startten we in februari een onderzoek naar een houdbaar businessmodel. We organiseerden een groepsdiscussie met een aantal fanatieke websitebezoekers. Naar aanleiding van die discussie dienen zich een drietal kansrijke verdienmodellen aan. Dit voorjaar zullen we de modellen op de website gaan testen.

Dat is een hoop geblaat…
We beseffen dat onze ambities groot en onze middelen relatief klein zijn. Maar de overtuiging dat we iets bijzonders in handen hebben is nog groter. Dat zorgt voor een ongekende motivatie. Zie deze beginselverklaring als nieuwe start. Als we samen de opvatting van wat elektronische muziek is een beetje door elkaar kunnen schudden, als we, vrij naar William S. Burroughs, een scheur kunnen knippen in dat wat al is, dan komt de toekomst er uitlekken. En die toekomst maakt nieuwsgierig. Die toekomst is wat fascineert. Die toekomst is iets om voor te blijven vechten. En hopelijk blijft de toekomst van DJBroadcast inspireren. Want dat is boven alles ons doel.    

We staan altijd open voor nieuwe ideeën, schrijvers en constructieve kritiek. Wil je iets bijdragen aan DJBroadcast, stuur dan een mail naar eelco@djbroadcast.nl