DJB Signaleert: Diskette Deluxe

“Dankzij mijn vader hadden we thuis diverse computers staan omdat hij als een van de eersten in de IT-sector werkte.” Diskette Deluxe heeft van kinds af aan een grote voorliefde voor soundtracks van computerspelletjes, en voor gekraakte gamemuziek in het bijzonder. Met emulaties die de sound van toen produceren en hedendaagse software kwam hij tot zijn debuutalbum: Space Tourism.

Wie, wat waar?
Rutger Muller had tijdens zijn jeugd een fascinatie voor soundtracks van computerspellen, ook wel chiptune of 8-bit muziek. Hij bezocht chiptunefeesten in Utrecht (Eindbaas) en produceert sinds 2010 serieus onder de naam Diskette Deluxe. Daarnaast is hij initiatiefnemer van The Instrument Room, waar hij vooruitstrevende concerten toegankelijk probeert te maken voor buurtbewoners en muziekliefhebbers. Ook is hij onderdeel van Hypnotic School, een collectief dat is ontstaan vanuit jamsessies.

Waarom interessant?
Omdat hij een aantal maanden geleden zijn debuutalbum uitbracht op het Japanse Cheap Beats. Space Tourism is een mengelmoes van klassieke games en hedendaagse elektronica maar klinkt ontzettend divers. Recentelijk lanceerde hij zijn alter ego R-Muller waarbij hedendaagse ambient en klassieke muziek de hoofdmoot zijn.

Klinkt als?
Chiptune- of 8-bitmuziek waarbij klassieke computer(games) dienen als fundering, vermengd met broken beat, funk, new wave en italo disco.

Je bent initiatiefnemer van The Instrument Room. Kun je dat toelichten?
“The Instrument Room is een evenement waarbij ik vooruitstrevende concerten laagdrempelig probeer te maken, zowel voor mijzelf in organisatorische en technische zin, als voor buurtbewoners en muziekliefhebbers. Ik probeer dat te doen door geen entree te vragen, de deur altijd open te houden en de muzikanten voor het raam te laten spelen. Je blijft op die manier aan het experimenteren. Ook programmeer ik heel divers, van avant-garde tot Turkse en Japanse traditionele muziek.”

‘‘Misschien ligt het aan mij, maar het blijft lastig om muziek uit te brengen waar geen specifiek genre aan verbonden is’’

In de tussentijd ben je ook actief met Hypnotic School, wat is dat?
“Klopt. Een vriend van mij, Can Aydinoglu, studeerde, net als ik, muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik was net afgestudeerd en relatief veel met dance bezig. In de tussentijd startte ik het project DS-10 Dominator waarbij ik gebruik maakte van de Nintendo DS als hoofdinstrument. Ik merkte dat het steeds meer begon te kriebelen om een pop-project op te starten, waarna Can en ik begonnen met experimenteren. Dit resulteerde in pop, triphop-achtige muziek. Niet veel later ontmoetten we Nil İpek Hülagü die ook betrokken raakte bij het collectief.”

En vanuit DS-10 Dominator ontstond Diskette Deluxe?
“Diskette Deluxe bestaat al ongeveer zes jaar. Ik begon rond 2010 met chiptune of 8-bit muziek: twee namen voor hetzelfde genre. Die fascinatie heb ik al van kinds af aan. Dankzij mijn vader hadden we thuis diverse computers staan omdat hij als een van de eerste in de IT-sector werkte. Na verloop van tijd kwamen de Commodore 64 en Amiga computers op de markt, waarmee het gros van de gamemuziek geproduceerd werd uit die tijd. Er zat een soort energie in de klanken die ik moeilijk kan definiëren. Je had hele interessante componisten die elektronische muziek vertaalden naar de computer, waarin invloeden te horen waren van reggae, klassieke muziek, rock en pop. Al deze stromingen kwamen samen en fungeerden als soundtracks van verschillende games.”

Hoe ontwikkelde de scene zich vervolgens?
“De stroming had een originele sound doordat de muziek geproduceerd werd op gelimiteerde lo-fi synthesizers. Door de ontwikkelingen van hardware ontstonden er nieuwe genres. Wat ik specifiek interessant vond is de demo-scene: een gekraakte game met een beginscherm waarop allerlei digitale graffiti te zien was en daar zat vaak muziek bij. Het was een bewegende kunstvorm. Je had dus de soundtrack van een game en de demo-scene intro’s die ik heel fascinerend vond. Ik had tot 2010 niet het echt idee om daar iets mee te doen. Zie daar de geboorte van Diskette Deluxe.”

“Ze noemen mijn werk ook wel fake-bit, omdat het geen pure, met oude computers gemaakte muziek is”

Je hebt het over computers en een Nintendo DS, maar het spreekt nog niet echt tot de verbeelding hoe zo’n geluid gecreëerd wordt. Leg eens uit
“Binnen het genre zijn er verschillende klanken te vinden, maar mijn idee was om geluiden van oude computers te combineren met andere invloeden, zoals new wave of funk. Daarom heb ik altijd moderne software, Ableton Live, gebruikt voor emulaties: plug-ins die oude computergeluiden kunnen reproduceren. Daarom valt mijn muziek niet honderd procent onder het kopje chiptune. Ze noemen dat ook wel fake-bit, omdat het geen pure, met oude computers gemaakte muziek is. Er zijn mensen die bijvoorbeeld alleen de Game Boy gebruiken en daar weer een andere uitdaging in zien. Ze proberen steeds verder te gaan binnen de gelimiteerde hardware en software.”

Maar hoe haal je geluiden uit een spelcomputer?
“Dat ligt aan de software die erop draait. Bij een Game Boy is dat bijvoorbeeld LSDJ die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt doorontwikkeld. Het heeft een eigen taal die je moet leren, ‘tracker’. Het is een compacte manier van muzieknoten schrijven door middel van cijfers. Je programmeert in feite de tonen, waarbij je een compositie verdeelt in een hiërarchie van grote lijnen tot de kleinste details. Die laatste is de textuur van je geluid. De grote lijnen zijn je intro, refrein en couplet.”

Het debuutalbum is uitgebracht op het Japanse Cheap Beats. Hoe is die markt in Nederland?
“Misschien ligt het aan mij, maar het blijft lastig om muziek uit te brengen waar geen specifiek genre aan verbonden is. Het is best wel een gek idee dat het album nooit deze vorm had gehad als bijvoorbeeld italo disco niet bestond, terwijl ik vanuit de discohoek tijdens het draaien weerstand ervaar. Dat muziek per tempo (bpm) wordt gesorteerd is vaak logisch, maar soms ook kortzichtig. Met DS-10 Dominator heb ik een aantal optredens gedaan bij poppodia en op indie-achtige evenementen, terwijl het eigenlijk een dance-act was. Het viel uiteindelijk goed op zijn plek. Aan de andere kant merk ik dat het lastig om Diskette Deluxe onder de aandacht te krijgen, maar misschien heeft het tijd nodig.”

Volg Diskette Deluxe op SoundCloud en beluister zijn alter ego op www.r-muller.com