'Internationaal doorbreken? Netwerken!'

Vorige week maandag vond de tweede editie van de Nachttafel plaats: een serie verdiepende gesprekken en discussies met nachtcultuur als thema. In de tweede Nachttafel-discussie staat de internationalisering van de dancescene centraal. Hoe verover je als organisatie het buitenland? Wat zijn de do's & don’ts wanneer je over de grens gaat kijken? Hoe bouw je als artiest aan een profiel in het buitenland? En hoe kan Nederland leren van muziektrends die elders spelen? Gemist? Luister de uitzending hier terug.

Te gast in deze tweede Nachttafel-discussie zijn Patricia Berkhof (ALDA Events), Rolinde Hoorntje (NRC) en Dion Verbeek (Octopus Agents), moderator is DJBroadcast-hoofdredacteur Eelco Couvreur. Onderwerp van discussie is de internationalisering van de dancescene. Conclusie? Globalisering van de dance-industrie heeft veel positieve effecten. Zo is het o.a. een katalysator voor de uitwisseling van muziek, zorgt het voor werkgelegenheid en meer bekendheid rond lokale dj’s.

“Deze generatie zit niet rustig thuis een album te luisteren, maar is constant op zoek naar iets nieuws"

Muziekconsumptie
‘‘De festivalmarkt wordt steeds internationaler. Neem bijvoorbeeld DGTL, Dekmantel of Sonar. Logisch met de komst van prijsvechters als EasyJet.” Journalist Rolinde Hoorntje schreef in 2013 over de internationalisering van de scene en volgt de ontwikkelingen van de industrie op de voet. Volgens haar zijn steeds meer millennials op zoek naar beleving, ook qua muziekconsumptie. “Deze generatie zit niet rustig thuis een album te luisteren, maar is constant op zoek naar iets nieuws. Internationale festivals lenen zich daar perfect voor.”

DJ Top 100
Maar hoe wek je als artiest internationale interesse, en welke invloed hebben dj-lijsten als de RA Top 100 en de DJ Mag Top 100? Patricia Berkhof: “Zo’n lijst heeft relatief veel invloed. Met name in Azië kijken ze naar dit soort lijsten. Zet er een nummer achter en je trekt er een stadion mee vol. De uitslag bepaalt op welke festivals de artiest staat, welk timeslot hij mag vullen en de fee die hij krijgt.” Berkhof noemt Hardwell als voorbeeld: “Tijdens de eerste Hardwell-tour stond hij op de zesde plaats. Nadat hij eerste werd stroomden de aanvragen binnen. Mijn telefoon was na tien minuten na de verkiezing leeg.”

Dion Verbeek ontkent de effecten van een RA-lijst evenmin. Verbeek is werkzaam bij het management- en boekingskantoor Octopus waarbij zeven artiesten uit zijn stal een plek hebben in zowel de dj- als live performance-lijst. “Ik vind het een prettige lijst. Je merkt dat ernaar gekeken wordt en het is een bevestiging dat je artiesten het goed doen.’’

Ook Hoorntje neemt de lijst serieus als het gaat om wat er leeft onder de lezers. Volgens haar komt de lijst maar gedeeltelijk met de realiteit overeen. “De lijst is sowieso erg Brits. Hadden jullie ooit gehoord van Patrick Topping (#11 op de lijst red.)?’’ Het verbaast haar dat RA-lezers consequent stemmen, hoewel het ook moeilijk te beoordelen is wie die stemmers zijn. “En daarom is die poll lastig te interpreteren.”

Neveneffecten
Dj-lijsten hebben dus invloed op de uitwisseling van artiesten, maar wat brengt die internationalisering teweeg? Naast het delen van muziek zorgt het voor werkgelegenheid, betoogt Verbeek, en creëert het ook kansen voor lokale dj’s. Op die manier krijgen plaatselijke artiesten een platform en meer bereik, door middel van bijvoorbeeld live streaming-partijen als Boiler Room.

In Europa raakt de festivalmarkt vol en in Azië groeit het aanbod gestaag. Neem Japan, Vietnam en India. Berkhof merkt op dat het contrast groot is, in zowel mentaliteit als de verdeling tussen welvaart en armoede. Wellicht zit hier een verband. Berkhof licht toe: “Tijdens evenementen komt iedereen bij elkaar, arm en rijk. Dat zorgt voor een bijzondere stemming. Die mensen hebben geen cent te makken maar dat zorgt voor een hele gepassioneerde en euforische sfeer.”

“Wees niet bang om te netwerken, werk aan je eigen sound en wees consistent”

Adviezen
Maar voordat de stap gemaakt wordt om als organisatie naar het buitenland te gaan, wat zijn de do’s en don’ts? Couvreur vraagt de gasten om adviezen. Berkhof: “Ga op zoek naar een lokale promotor en zoek contact. Kijk of hij of zij openstaat voor een gesprek om een samenwerking aan te gaan. Ga niet proberen om zelf de promotor uit te hangen.” En hoe weet je of je de juiste partner gevonden hebt? Ervaring, maar allerbelangrijkst: intuïtie, betoogt Berkhof.

Voor individuele artiesten heeft Hoorntje een tip: “Wees niet bang om te netwerken, werk aan je eigen sound en wees consistent. Verenig je met gelijkgestemden en help elkaar. In je eentje is het een stuk lastiger om door te breken.” Ook Verbeek komt met een tip: “Ga op zoek naar je eigen wapens. Waarom word je geboekt en waarom ben je interessant? Zorg voor die bewustwording en doe het op je eigen manier waar je voor de volle honderd procent achterstaat, ook qua optredens.”

Deze podcastserie wordt je aangeboden door het Kantoor van de Nacht, binnenkort meer info over Nachttafel #3