DJBroadcast is dood, lang leve DJBroadcast!

‘‘En dus kan het zomaar zijn dat je met honderd man los staat te gaan op nineties classics, terwijl je eigenlijk gewoon een banaan wilde bestellen.’’ De afgelopen weken dacht ik na over de allerbeste DJBroadcast zin ooit. Dat hoor je te doen wanneer eindes naderen, nadenken over het beste ooit. Wat wil je op je DJB-grafsteen? Doe die met die banaan maar.  

Per 1 januari 2017 stopt Blueprint Media met het uitgeven van DJBroadcast. Een korte uitleg. Omdat we graag open willen zijn over het hoe en waarom. En omdat een doorstart mogelijk is. Maar dan hebben we jullie hulp nodig. Want wat we ons afvragen: is er überhaupt nog behoefte aan DJBroadcast? En zo ja, heb je daar iets voor over? Geen zorgen, dit wordt geen zielig jankverhaal. We beseffen dat we de malaise grotendeels aan onszelf te wijten hebben. Het leven van een omhooggevallen muzieksnob is nou eenmaal verdomd eenzaam. Maar daarom niet minder leuk.

Net als alle andere online media zonder abonnees is DJBroadcast verslaafd aan clicks. Hoe meer mensen op onze artikelen klikken, des te meer geld er binnen sijpelt. Maar ik hoef je niet uit te leggen dat DJBroadcast slechts mondjesmaat aan dat kijkcijferschrijven toegeeft. Liever duiken we diep in de annalen van onbezongen helden. DJ wie? Ja, lees nou maar. Tweeduizend woorden inderdaad. Je maakt verdomme maar tijd.

Het heeft ons veel respect, maar weinig euro’s opgeleverd. Tuurlijk, we verkopen af en toe nog een advertorial of wat banners. Maar wie van jullie gebruikt een browser zonder ad blocker?

Toch houden we het al bijna vijftien jaar vol. Daarom een dankwoord in tweevoud. Allereerst gericht aan onze uitgever Blueprint Media die, enigszins naïef maar gedreven door een onvoorwaardelijke liefde voor DJBroadcast, jaar in jaar uit geld naar ons bleef sluizen. Daarnaast eeuwige dank aan onze partners – clubs, festivalorganisaties, platenlabels etcetera. Samen brengen we de alternatieve elektronische muziekscene op een, en ja ga ik het zeggen, unieke manier in kaart.

Maar onder aan de streep was het nooit genoeg. Alleen in 2002, het geboortejaar van DJBroadcast, speelden we quitte. In de veertien jaar die volgden moest er altijd, linksom of rechtsom, geld bij. Zie daar de verklaring voor de sprongen die we de afgelopen jaren maakten. We probeerden op alle mogelijke manieren de begroting sluitend te krijgen. We lanceerden DJBroadcast.FM, DJBroadcast.TV, een iPad magazine, een internationale redactie en twee Engelstalige magazines. Resultaat? Elfhonderdvierendertigduizend archiefmappen vol mooie maar ook gênante content. En donkerrode cijfers.

''Een verkoop aan een andere uitgever is uitgesloten''

Hadden we, met iets meer realiteitszin, kunnen overleven? ‘‘Wat jullie willen kan niet,’’ hoor ik vaak. Of: ‘‘Denk je dat ik Seth Troxler boek omdat ik die muziek zo vet vind?’’ Hadden we, wanneer we in de pas van het schijtlollige instant nieuws waren gaan lopen, meer geld kunnen verdienen? Misschien. Hadden we, wanneer we festival line-ups en persberichten waren blijven copy-pasten, meer clicks en dus meer inkomsten gehad? Ongetwijfeld. Maar sensatie leidt niet tot loyaliteit, structureel goed en bevlogen informeren wel.

En op die loyaliteit ben ik misschien nog wel het meest trots. DJBroadcast heeft een hondstrouwe aanhang. Intelligente lezers die kritisch over onze schouders meekijken, maar altijd terug blijven komen. Als ik aan die lezers uitleg dat ik de afgelopen 2,5 jaar de enige fulltime redacteur was, klinkt er meestal verbazing. Een mooi compliment voor ons allemaal, maar feit is dat de DJB-burelen een ietwat treurige aanblik bieden. Ik was de afgelopen 2,5 jaar hoofdredacteur, (een hele matige) eindredacteur, stagebegeleider, een stoffige social media manager die hopeloos on fleek probeerde te zijn en ‘beheerde’ de financiën; tussendoor tikte ik af en toe een stukje.

Dankzij freelancers die zich voor een fooi het stront voor de ogen werkten (de onvermoeibare René Passet, Mel ‘Turkse Topper’ Cenik, Paul ‘ik zie het anders’ Rickus, Shinta ‘#-koningin’ Lempers) leek DJB bijna op een professionele redactie. Een klaterend applaus ook voor Rik Hermans, Twan Ronnes en Gijs Matthee. Werknemers die bij Blueprint Media op de loonlijst staan, maar al hun vrije uren in DJBroadcast stoppen. Over loyaliteit gesproken. Zelfs met een dunbezaaide redactie bereiken we met gemak 50.000 unieke bezoekers per maand. Unieke bezoekers, omdat ze hart voor DJB en de scene die wij portretteren hebben, niet omdat ze per hoofd één keer klikken. Fuck dat klikken.

Enfin. To the point, met je gezever. DJBroadcast is op sterven na dood. Een verkoop aan een andere uitgever is uitgesloten. Dan wordt het kermis en kermis is er al genoeg in elektronisch muziekland.

Er is één ontsnappingsroute.

Blueprint Media wil DJBroadcast aan mij overdragen. Omdat ze DJBroadcast niet willen zien verdwijnen. Omdat ze het belangrijk vinden dat we kunnen blijven doen wat we doen. Wij, DJB en de lezer, gaan door. Samen. Zonder clickbait. Met louter excellente redacteuren. Dat kan en wil ik als een unieke kans zien. Maar daarvoor hebben we jullie financiële steun nodig. Een donatie. Zodat we kunnen blijven doen wat volgens mij heel hard nodig is.

Want ik geloof dat DJBroadcast nodig is. Ik geloof in clickbaitvrije muziekjournalistiek. Ik geloof in journalisten met een vloeiende pen. Ik geloof in redacteuren die ongemakkelijke vragen durven te stellen en te drukken waar het zeer doet. Ik geloof in media die, tegen de stroom van de tijdsgeest in, dwarse en provocerende kunstenaars, musici en journalisten een platform bieden. Ik geloof in journalisten die uit de pas durven lopen, zich opwinden en kwaadheid omzetten in brandstof om beter te doen. Ik geloof in de kracht van bewondering. Ik geloof in zelfspot. Ik geloof dat we wat vaker moeten kunnen schaterlachen om een muziekcultuur die bol staat van ego’s, b-artiesten, megalomane festivalbazen en pathetische muziekjournalisten. Ik geloof in de kracht van tegencultuur. Ik geloof in DJBroadcast.

Maar de belangrijkste vraag is: wat vind jij? De lezer? Als je de noodzaak van DJBroadcast ook voelt is de volgende vraag: heb je er wat euro’s voor over? Laten we zeggen, een stuk tien? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, voeg dan nu de daad bij het woord. Jaarlijks kost het soort journalistiek dat we bij DJBroadcast maken 45.000 euro. Wanneer we 22.500 euro aan crowdfunding op kunnen halen, gaan we door. Dan is er een basis waarmee ik naar clubs, festivalorganisaties en platenlabels kan. Dan kunnen we zeggen: ‘‘Kijk, er is een community die zo sterk is dat ze niet alleen liefde, maar ook keiharde euro’s wil schenken. Doen jullie mee?’’ We vormen ons huidige model om naar een stichting zonder winstoogmerk.

Ons nieuwe business model wordt tweeledig. Aan de ene kant worden we afhankelijk van donaties, aan de andere kant blijven we samen met de clubs, festivals en organisaties waar we honderd procent achter staan artikelen van hoge kwaliteit maken. Ik weet dat we die belofte zeker de laatste maanden lang niet altijd waar hebben kunnen maken. Nu is hopelijk duidelijk waarom.

''We zetten vol in op beschouwende en verdiepende content zoals we die zelf het liefst maken''

En de beste eigenzinnige dancejournalistiek maak je met de beste eigenzinnige schrijvers. Als we een doorstart maken, heb ik toezeggingen van René Passet, Peter Bruyn, Ruud Lekx, Tom van Haaren en Mijke Hurkx. Schrijvers tegen wie ik opkijk. Schrijvers met een groot hart voor onze clubcultuur. Zij willen in DJBroadcast investeren. We zetten vol in op beschouwende en verdiepende content zoals we die zelf het liefst maken. Want als je donateur wordt, wil je waar voor je geld. Daar mogen jullie mij op afrekenen.  

Maar realiteitszin is er dit keer wel. Ik snap heel goed dat sommigen van jullie na dit utopische gemijmer denken: ‘‘Pleur op met je bewondering, zak d’r in met je DJBroadcast slappe, romantische, zelfingenomen zak. Wat heb ik er aan wanneer DJBroadcast blijft bestaan? Waarom zou ik geld in jullie veredelde hobbyproject steken?’’ Help ons dan alsjeblieft uit onze naïeve droom. Als je de moeite zou willen nemen, hoor ik graag waarom een wereld zonder DJBroadcast nog steeds een prima wereld is. Dat mag je volledig anoniem in dit Google Form opschrijven. Ook elke andere vorm van constructieve kritiek wordt gewaardeerd. Kom maar door, graag zelfs, en hou je vooral niet in.

En als we het niet halen? Even goede vrienden, en dat meen ik. Dan is het mooi geweest. Niks meer, maar zeker ook niks minder. Dan kom ik later nog wel terug op die grafsteen. Misschien toch iets beters dan die fucking banaan.

#DJB4LIFE,
was getekend, hopelijk niet de allerlaatste hoofdredacteur van DJBroadcast,
Eelco Couvreur

De crowdfundcampagne vind je hier.