Vijf tips voor Voltt Loves Summer

Vijf podia, één scheepswerf, volle veerponten en een tjokvolle line-up van artiesten die elektronische muziek in de breedste zin van het woord vertegenwoordigen: aanstaande zaterdag vindt de elfde editie van Voltt Loves Summer plaats op het vertrouwde NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Het festival van Bart Skils en co propt dit jaar meer dan 35 artiesten in het schema, wij tippen je er vijf.

Conforce (live)
Toegegeven, we hebben een zwak voor Boris Bunnik. De import-Rotterdammer is een artiest naar ons hart. Een beetje dwars, nog veel eigenwijzer en wars van hypes of trends. Zijn brein barst van de muzikale ideeën. Bunnik maakt als Conforce techno bij o.a. Delsin waar hij dit najaar een nieuw album uitbrengt. Als Versalife (Detroit electro) komt er binnenkort een nieuwe EP uit in de West Coast Series van Clone, en dan is er óók nog de ambient-achtige dubtechno die hij als Silent Harbour heeft ondergebracht bij Echocord en zijn eigen Transcendent. Vreemd genoeg is het zijn enige Nederlandse festivalshow deze zomer. Checken dus.

Borusiade
Toen we Lena Willikens interviewden drukte ze ons op het hart dat we haar Cómeme-collega Borusiade moesten checken. De Roemeense (echte naam Miruna Boruzescu) is qua draaien minstens net zo avontuurlijk als haar Duitse evenbeeld en staat met dezelfde bravoure achter de draaitafels. Van Griekse avant-pop via krautrock naar acid disco, new wave en techno: bij Borusiade klinkt het als een spannend geheel. Ook als producer viel ze het afgelopen jaar op met sterke releases op bovengenoemd label en het Correspondant van Jennifer Cardini. Wie zijn sets avontuurlijk en onvoorspelbaar belieft, staat om 14.30 uur bij Borusiade.

Matias Aguayo (live)
En over Comemé gesproken: met Zuid-Amerikaanse percussie stopt labelbaas Matia Aguayo samba in elektronische muziek. Achter de draaitafels is hij een bezienswaardigheid, zeker wanneer hij de microfoon grijpt en er een ware performance van maakt. Aguayo’s optredens zitten vol humor, hij samplet zijn eigen stem, gebruikt zijn hoofdtelefoon als mic en duwt polyritmes op je heupen. Vaak gaat het over de evolutie van het draaien dankzij technologie, Matias Aguayo brengt vooruitgang door persoonlijkheid in zijn sets te stoppen.

Moritz von Oswald
Het was op Dekmantel Festival een opvallend beeld, dubkeizer Moritz von Oswald die zittend op een stoel zijn platen draaide. Je kent de Duitser uiteraard van Basic Channel en Maurizio, maar hij verzorgt ook de mastering van tracks op zijn eigen label en voor Honest Jon's, dat veel reggae, dub en dancehall uitbrengt. Naar de reden van die aparte podiumsetting is het gissen, maar laten we vooral hopen dat von Oswald nog jarenlang in clubs en op festivals te bewonderen zal zijn.

Monolake (live surround show)
Inkoppertje misschien, maar een show van Robert Henke alias Monolake is nooit saai. Wij tippen de Ableton-uitvinder als dé afsluiter van Voltt Loves Summer en laten er zelfs Ben Klock, DVS1, Maceo Plex en Leon Vynehall voor schieten. Eind 2014 maakten we een interview met de geluids- en lichtkunstenaar, waarin hij zich presenteerde als een zelfkritische workaholic. ‘‘Mijn drijfveer is heel simpel: ik wil iets maken dat ik zelf te gek vind. Het is echt niet meer dan dat, ik ben geen avant-gardistische kunstenaar. Ik ben geen conceptueel kunstenaar, daar ligt mijn interesse niet, ik wil mijn publiek vermaken. Vernieuwing is geen voorwaarde, het is wel een manier om het interessant te houden.’’ Verwacht kille, messcherp gestileerde klanken en dreigende baslijnen, en op een dik geluidssysteem wordt zijn surround show ongetwijfeld ook een fysieke ervaring.

Dit artikel wordt je aangeboden door Voltt Loves Summer