DJB Podcast.398: Mick Wills

Wie een dj-set van Mick Wills heeft bijgewoond weet hoeveel energie, emotie en intensiteit de Duitser in zijn muziek stopt. Niet alleen weet hij new wave, hi-NRG, acid, techno en electro naadloos en hypnotiserend aan elkaar te mixen, ook zijn edits en remixes zijn razend populair. Hoogste tijd voor een mix en een kort gesprek met Wills dus.

Waar ben je de laatste tijd mee bezig geweest?
Een nieuwe remix voor Alessandro Parisi. Daarnaast heb ik onlangs een edit voor Alessandro Adriani's Mannequin Records gemaakt, deze komt binnenkort uit. Verder bracht ik in juli de edit 'Psychotronischer Irrenanstalt' op II Silenzio Del Rumore uit.

Het viel me op dat je voornamelijk live opnames gebruikt voor podcasts, en ook nu is dat het geval. Wat is het idee hierachter, en kun je iets vertellen over de mix die je ons hebt toegestuurd?
Deze podcast is eind juli opgenomen in Mansion Club in Medellin; het was een fantastisch feest en tevens mijn eerste keer in Colombia. De reden dat ik deze opnames voor podcastaanvragen gebruik, is omdat ik erg druk ben met verschillende projecten en niet de tijd heb om constant een nieuwe mix op te nemen. Deze opnames heb ik al liggen, dus het is praktischer om deze te gebruiken.

Toen je begon met draaien, richtte je je vooral op new wave en hi-NRG, maar al snel ontdekte je ook techno, acid en new beat in de jaren tachtig. Hoe zag jou leven eruit voordat je de muziek in ging, en hoe ben je uiteindelijk in deze genres beland?
In 1988 ging ik voor het eerst naar club OZ in Stuttgart. De dj die op die avond geprogrammeerd stond draaide veel verschillende soorten elektronische muziek, wat al snel indruk op me maakte. Voordat ik echt begon met draaien, maakte ik veel cassettebandjes. Er was destijds ook een radioshow waar dj's alleen 12" inch versies van tracks draaiden. Ik kan me herinneren dat ik zo gefascineerd was over de 12" inch versie van 'Rage Hard' van Frankie Goes To Hollywood. Ik was enorm trots dat ik die op cassette had. Je had vroeger geen internet, dus het was veel moeilijker om dat soort tracks in je bezit te hebben.

DJ Hell was een van de eersten die je talent omarmde en je als resident introduceerde bij de vroegere International Deejay Gigolo feesten. Hoe heeft dit jou geholpen als artiest?
Op dat moment was ik erg trots om onderdeel te zijn van het toonaangevende Gigolo Records. Het heeft mij als producer uiteindelijk in de schijnwerpers gezet, waardoor ik ook steeds meer buiten Duitsland geboekt werd. De feesten en het label hebben mij als artiest dus erg geholpen. 

DJ-sets van Mick Wills zijn in onze ogen altijd goed doordacht, maar daarnaast lijk je ook een bulk aan emotie in zo'n moment te stoppen. Kun je je daarin vinden, en hoe ziet jouw voorbereiding voor zo'n set eruit?
Ik probeer tijdens elk optreden nieuw materiaal te spelen, dus mijn prioriteit voor zo'n gig is het werken aan edits en remixes. Het gevoel en de emotie die ik uiteindelijk in zo'n set verwerk komt van de tracks die mij op dat moment inspireren. Ik ben een verhalenverteller, en dat probeer ik op deze manier over te brengen.

De edits en remixes waar je het over hebt, zijn erg populair geworden de afgelopen jaren. Toch ligt het wat betreft je eigen producties al een tijd stil. Wat is de reden hiervoor?
Het maken van eigen producties kost simpelweg veel meer tijd dan de edits en remixes. Aangezien ik altijd nieuw materiaal draai, is het voor mij als producer logischer om de nummers te editen; veel van het originele materiaal is namelijk niet voor de dansvloer gemaakt. Uit dat proces kan ik enorm veel plezier halen.

Tracklist
01 MIRROW MAN - Blood Is Truth (Leaders Of The Wild Hunt Remix)
02 KIRLIAN CAMERA - News (506 Room Edit)
03 JTC - Creep Acid
04 THE RATTLER PROXY - Follow (M.W. Cut )
05 REBOLLEDO - Pow Pow
06 DONATO DOZZY - Quadra Sette
07 SHOCK - R.E.R.B.
08 BERANEK - Sound Of Danger (M.W. Cut)
09 HEAD TECHNICIAN - Zones
10 MIDLAND - Vigilante
11 JUERGEN JUNKER - Calakka
12 ROBERT BERGMAN - Buoy
13 BLACK METEORIC STAR - Deceptive Surfaces (M.W. Cut)
14 THE HOLY GHOST INC. - Mad Monks On Zinc
15 LEVON VINCENT - B1 Untitled - NS-12 (M.W. Cut)
16 THE SHORTWAVE MYSTERY - Whoever Knew (M.W. Edit)

Check al onze podcasts op onze Mixcloud