DJB Podcast.381: Credit 00

Alexander Dorn: kunstenaar, labeleigenaar en muzikant onder de naam Credit 00. Hij groeide op in Plauen, Duitsland, verhuisde naar Dresden en belandde in Leipzig, waar hij momenteel Rat Life runt, ook wel bekend als het sublabel van het gewaardeerde Uncanny Valley. Niet alleen in het dagelijkse leven is hij een all-rounder, ook zijn dj-sets variëren van electro tot techno, van kraut tot italo disco. Voor ons maakte hij een mix waarin dat meer dan duidelijk wordt. Wij vroegen hem naar zijn recente bezigheden, en Dorn vertelde onder andere over zijn nieuwe album, hiphop, graffiti en zijn diverse draaistijl. 

Waar ben je de laatste tijd mee bezig geweest?

Ik heb vooral in de studio gezeten om de tracks voor mijn eerste album af te ronden. Deze komt later dit jaar uit op Uncanny Valley.

Kun je iets vertellen over het idee achter de mix?
Er zit geen specifiek idee achter, maar wanneer ik een mix maak, wil ik nooit in herhaling vallen. Deze keer heeft dat een beetje psychedelisch en funky uitgepakt, omdat ik de track 'Busi Bär' erin wilde verwerken.

Door het uitgaan kwam je in aanraking met elektronische muziek, en ging niet veel later je eigen evenementen organiseren met de Ideal Fun-crew. Welke invloeden zijn bepalend geweest voor wat je nu doet?
In de stad waar ik vandaan kom, Plauen (in het westen van Saxen), was niet veel te doen binnen het nachtleven, maar er was een gast, Felix, die een enorme invloed op mij had. Hij begon eind jaren tachtig als een van de eerste graffiti-artiesten in Oost-Duitsland, wat best opvallend was aangezien er geen spuitbussen verkrijgbaar waren in de DDR-tijd. Hij kocht ze in Tsjechië of gebruikte in zijn beginjaren normale verf. Hij was iets ouder dan ik, maar leerde mij en mijn vrienden wel alles over graffiti en de hiphopcultuur. Het was een all-round genie. Zo had hij ook een studio met vintage drummachines en synthesizers en was hij ook een goede breakdancer. Hij was degene die me liet inzien dat er binnen muziek geen grenzen zijn. Ik was rond die tijd een jaar of vijftien en een echte hiphop freak, maar hij liet me ook naar Jeff Mills en Lee 'Scratch' Perry luisteren.

Later ben ik naar Dresden verhuisd om aan de universiteit een studie beeldende kunst te volgen. Hier heb ik bijvoorbeeld People Like Bronko Teddy en Tiny ontmoet, waar ik ook een lange tijd mee heb gedraaid, omdat ik hun muziek geweldig vond. We werden vrienden en ik nodigde ze uit om op mijn verjaardag te komen draaien. Dat ging zo goed, dat we later Ideal Fun hebben opgericht om feesten mee te organiseren. Heel veel van die jongens en de mensen in Dresden hebben een grote invloed op mij gehad. Kort geleden realiseerde ik me dat ik niet alleen veel heb geleerd tijdens mijn studie, maar ook van alle platenwinkels, huisstudio's, vieze clubkelders en graffiti-spots in de stad.

In 2013 ben je Rat Life Records als sublabel van Uncanny Valley begonnen. Hoe heb je iedereen achter het label ontmoet, en waarom besloot je om uiteindelijk een label te starten?
Break SL, die ik al langer kende, had mij getipt als ontwerper voor de logo's. Vervolgens zijn we steeds vaker samen opgetrokken.

In 2012 werkte ik voor een vriend in Aberdeen, Schotland. We renoveerden huizen en huurden een afvalcontainer om alle oude troep in te gooien. Op een ochtend dumpte ik een kruiwagen vol crap en ontdekte ik een mooie Rat Life-tekening, gemaakt door een onbekende kunstenaar, op een van die containers. Ik vond 'm geweldig, maakte er een foto van en vond het een goede naam voor een cool nieuw project of iets dergelijks. Op een gegeven moment, rond 2013, maakten Sneaker en ik een paar edits die we release-waardig vonden. Ik dacht gelijk aan Rat Life: nu kon ik het inzetten voor het logo. Maar ik was helemaal blut en had ook geen ervaring met het uitbrengen van platen, dus ik heb Uncanny Valley gevraagd of zij het leuk zouden vinden om het uit te brengen op een sublabel. Het was nooit gepland, maar ik ben uiteindelijk overdonderd door de vele platen die zijn verkocht.

Je muzieksmaak varieert van onder andere electro tot kraut, disco en italo, wat ook reflecteert in je all-round dj-sets. Tegenwoordig lijkt het publiek meer open te staan voor deze diversiteit. Hoe ervaar jij dit als dj?
Het is super tof! Ik kan me herinneren dat iedereen rond 2005 geobsedeerd was met die shitty minimal tech house - er was maar een kleine groep die echt dieper de muziek die wij draaiden in dook. Ik had nooit gedacht dat er iemand zou zijn die me zou boeken voor een show buiten Dresden of Leipzig. Ik was niet eens gemotiveerd, omdat de clubscene zo ongelofelijk saai was. Tegenwoordig draait iedereen 'Spacer Woman' (van Charlie, red.), dat eigenlijk ook saai is, haha. Wat ik probeer te zeggen is dat mensen nooit moeten vergeten dat het altijd goed is om wat dieper te graven. Maar in het algemeen ben ik heel erg blij met de situatie op dit moment. Er wordt zoveel goede muziek gemaakt en gedraaid door mensen waar je nooit eerder van hebt gehoord en die zich aan de andere kant van de wereld bevinden. Geweldig, toch!

Naast je voorliefde voor muziek, heb je beeldende kunst gestudeerd. Heb je de laatste tijd aan nieuwe projecten, visuals of exposities gewerkt?
Ik ben altijd zoekende naar nieuwe ideeën en concepten. Wanneer ik de kracht heb om met m'n reet van de bank te komen, realiseer ik ze. Er zijn in ieder geval plannen voor een expositie later dit jaar. Ik ben momenteel veel aan het tekenen en doe al het artwork voor Rat Life.

Wat staat er op de planning voor jou en het label aankomend jaar?
De achtste release komt bijna uit, en ik ben hier erg enthousiast over. Het is door een oude vriend van mij gemaakt, die ik overigens ook in Dresden heb ontmoet. Hij is de beste professionele geluidstechnicus die ik ken, en deed alle geluidssysteem set-ups van de Ideal Fun feesten in de vieste shit holes voor noppes. Daarnaast kijk ik erg uit naar mijn eerste album en alle mogelijke toffe muziek die dit jaar wordt uitgebracht. 

Tracklist
Earthstar - French Skyline Suite: Movement II Sources Change, inlc. "The Movement"
Laurie Spiegel - Drums
Rolf Trostel - Der Prophet
Eirwud Mudwasser - Shivers
Happy Mondays - Hallelujah (Club Mix)
Dom Thomas - Will You Spare The Words For me?
Dom Thomas - Flight 3
Douglas Sound - Do Right
Kurtis Scott - Uncrowned Champion (T.Lewis Stone)
Busi Bär - Rainbow Boogie
Bass Ackwards - Wall At City Hall
Riz Ortolani - Drinking Coco (from Cannibal Holocaust OST)
Modern English - Life In The Gladhouse
Mr. TC - Hebrew House
White House White - Oddball Harry
Golden Teacher - In The Close
Rick Wilhite - Deep Horizons
F.S.K. - Dr. Buzzard's Original Savannah Band

Check onze Mixcloud voor al onze podcasts