DJB Podcast.378: Jameszoo & Jan FAQ

De Brabantse Mitchel van Dinther alias Jameszoo brengt komend voorjaar zijn debuutalbum Fool uit op Brainfeeder, het label van Flying Lotus. Tussen het maken van muziek en optredens door vond hij de tijd om zich te binden aan het FAQ Festival, dat dit jaar van 7 tot en met 9 april plaatsvindt in de Toonzaal in Den Bosch. Samen met initiator Rikkert Brok is van Dinther verantwoordelijk voor de muzikale invulling. En die is heel bijzonder.

Dit jaar is er een programma opgesteld waarbij er met speciaal voor het festival gecomponeerde stukken en optredens van onder anderen Legowelt, Bibio, Oval en Awanto3 zowel aandacht aan elektronische als akoesmatische muziek wordt besteed: een vorm van elektroakoestische muziek die speciaal voor luidsprekers is samengesteld. Het komt voort uit een compositorische traditie die teruggaat tot de invoering van de musique concrète eind jaren veertig. In tegenstelling tot composities die worden gerealiseerd met behulp van bladmuziek, bestaan composities die puur akoesmatisch zijn vaak alleen als audio-opnamen.

In aanloop naar FAQ maakte van Dinther twee podcasts voor ons: een weerspiegeling van het muzikale aanbod van FAQ staat hierbij centraal.

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
Rikkert: Sinds oktober hebben we de elektronische studio, die vol staat met analoge apparatuur uit de jaren zestig en zeventig, samen Hans Kulk openbaar gemaakt. Deze studio staat nu in de Toonzaal, waar ook een groot gedeelte van het festival plaats vindt. We gaan hier interessante projecten opzetten en het is ook mogelijk om de studio af te huren. Daarnaast hebben we ons beziggehouden met het samenstellen en uitwerken van het festival. Samen met Maarten Halmans ga ik binnenkort weer als Optical Machines met nieuw materiaal optreden. 

Mitchel: Ik ben vooral druk geweest met mijn album en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast ben ik ook een paar weken op vakantie geweest, en nu druk met repetities, FAQ Festival en nieuwe muziek.

Kun je iets vertellen over het idee achter de mixen?
Mitchel: De eerste podcast, 'Electroacoustic', staat in het teken van ons donderdag-en vrijdagprogramma. De tweede podcast gaat vooral over ons zaterdagprogramma. De diversiteit in deze mixen weerspiegelt de programmering van het festival: dat is wat we tof vinden. 

Het festival bestaat nu zeven jaar. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet, en wat bracht jullie bij het idee om het festival te organiseren?
Rikkert: Zeven jaar geleden ben ik FAQ Festival begonnen. Op dat moment was er in Den Bosch geen festival dat zich op elektronische muziek focuste. Earational was een mooi maar die waren al een tijd gestopt. Zij stonden bekend om de nicheprogrammering, het meer toegankelijke deel behelsde onder anderen Pan Sonic, Alva Noto en Philippe Petit. Het was allesbehalve doorsnee, ik vond het een te gek festival. Met FAQ heb ik een andere lijn ingezet, en ben vooral de breedte binnen de elektronische muziek ingedoken. Je ziet een grote scheiding binnen elektronische muziek en het leek me interessant om die samen te brengen. Ik heb Mitchel vier jaar geleden geboekt en kende hem via Paolo Santo. We hebben contact gehouden en uiteindelijk is hij mij twee jaar geleden gaan helpen met de programmering.

Mitchel: We denken veelal hetzelfde over programmering en de muziek, het is heel tof om hier aan mee te werken. Rikkert heeft veel opgetreden met Optical Machines en is zeer bedreven binnen de audiovisuele kunst. Ik richt mij vooral op elektronische pop en jazz. Juist de verschillende invalshoeken maken het programmeren en discussiëren interessant. En zo vullen we elkaar goed aan.

Het festival onderzoekt het snijvlak vann hedendaagse muziek en populaire elektronica, waarbij de live-ervaring centraal staat. Waarom hebben jullie gekozen voor deze insteek, vinden jullie dat dit te weinig in de belangstelling staat bij huidige evenementen en festivals?
Mitchel & Rikkert: Nee, we willen geen vergelijking maken met andere festivals, dit is hoe wij het zien. Het feit dat elektronische muziek zo divers is, is wat ons drijft. Het is natuurlijk leuk om interessante projecten te hosten en je te onderscheiden met de programmering, maar dat is niet het hoofddoel. Elektronische muziek is naar onze mening geen genre meer, maar vooral een manier van werken. Het is super universeel geworden, maar kent nog steeds een grote onderlaag. Dit hopen wij te laten zien op het festival.

De donderdag en vrijdag staan dit jaar in het teken van akoesmatische muziek, de zaterdag wordt o.a. ingevuld door artiesten als Legowelt en Awanto3. Ook heeft Warp-paradepaard Bibio speciaal voor FAQ een stuk gecomponeerd. Hoe zijn jullie tot dit affiche gekomen?
Mitchel & Rikkert: We vinden het belangrijk om zowel de oorsprong als de ontwikkeling binnen elektronische muziek een podium te geven. Hierdoor creëer je een tijdsbeeld en koppel je de wortels aan wat er nu speelt. Juist het contrast en de overeenkomsten maken elektronische muziek wat het is. Neem bijvoorbeeld Klavikon, die klassiek geschoold is en op een vleugel zijn eigen interpretatie aan techno geeft, live en zonder sequencers.

Kan je iets meer vertellen over het speciale 'acousmonium' en de samenwerking met Musiques & Recherches?
Mitchel & Rikkert: De Toonzaal is een oude synagoge, daar komt een speakeropstelling van tachtig boxen te staan. Donderdag staat in het teken van klassieke werken en op vrijdag komen nieuwe componisten aan bod. Op vrijdag hebben Bibio en Oval op uitnodiging van het festival een speciaal stuk geschreven voor het acousmonium. Via eerdergenoemde Hans Kulk hebben we Annette Vande Gorne, oprichter van Musique & Recherches, en Elisabeth Anderson leren kennen.

In Nederland wordt er nauwelijks aandacht besteed aan akoesmatische muziek, terwijl het in de geschiedenis van de elektronische muziek erg belangrijk is geweest. Frankrijk en Duitsland kennen wat dat betreft wel een rijke traditie. Het acousmonium is ontstaan vanuit de Franse musique concrète-beweging uit de jaren vijftig. Hierbij kun je denken aan componisten als Francois Bayle, Pierre Henry, Iannis Xenakis, John Oswald en Gottfried Michael Koenig. Dit is een vrij unieke kans om deze stukken te horen op een bijzondere plek met een uniek aantal geluidsbronnen. 

Wat zijn de toekomstplannen met FAQ Festival?
Mitchel & Rikkert: Vooral deze lijn doorzetten, niet per se opzoek gaan naar schaalvergroting, maar naar verdieping en verbetering. We hosten nu vijf evenementen per jaar en af en toe speciale avonden, vooral qua inhoud willen we ons verbeteren. 

Tracklist Electroacoustic
Gottfried Michael Koenig - Klangfiguren II
Iannis Xanakis - Concrete PH
Francois Bayle - Erosphere Tremblement De Terre Tres Doux Paysage 3 
Francois Bayle - L'Oiseau Chanteur
Trevor Wishart Contrapunctus 
Pierre Henry - Pulsations Feu 
Pierre Schaeffer & Pierre Henry - Bidule En Ut 
Michel Philippot - Etude III 
Luc Ferrari & Otomo Yoshihide - Sequence 2 Turbulences
Oke Parmerud (Åke Parmerud) - Objets obscures (2) 
Ivo Malec - Luminétudes 

Tracklist Festival Programme
Andrea Taeggi - Berdreymin 
Klavikon - Dust 
Deerhoof - Dog on the Sidewalk 
Deerhoof - Kidz Are So Small
Lumisokea - Generation Z 
Lumisokea - Raid 
Occult Orientated Crime - Tausend Küsse
Rednose Distrikt - Popsong ft. Harco Pront
Bibio - Jealous Of Roses 
Oval - Salamanca
Oval - Ah! 
Fire! - She Sleeps, She Sleeps.

Check onze Mixcloud voor al onze podcasts