Lowriders: lokale helden internationale ambities

Lowriders is ferm geworteld in de Rotterdamse underground, maar hun visie overstijgt lokale doelen. Het experimentele label wil de wereld kennis laten maken met de beatsscene van Nederland. Want waar techno, house en disco hoogtij vieren, blijven beats achter, zegt Hans Beekmans, de man achter Lowriders. Met o.a. een online radiostation dat in samenwerking met de lokale scene gerund wil hij daar wat aan doen. Bovendien starten ze dit jaar met een reeks events genaamd Hefty! én lanceren ze een vinyl only serie. “Beatproducers krijgen te weinig lokale erkenning.”

Voor wie Lowriders niet kent een kleine introductie. Het Lowriders Collective startte in 2007 met het organiseren van feesten in Rotterdam, met een voor Nederland unieke smeltkroes van stijlen. “In die tijd hadden we veel internationale artiesten. Zo had Shackleton zijn allereerste clubset bij ons. Ook Slugabed hebben we van zijn zolderkamer getrokken. We probeerden echt boven op wat eraan zat te komen te zitten. Veel van de artiesten die we boekten waren toen obscuur, maar hebben inmiddels naam gemaakt.”

Ook het label gaf in eerste instantie veel internationale artiesten de ruimte, maar al snel begon de nadruk op lokale helden nadruk te liggen. “Sinds 2013 hebben we grotendeels releases van Nederlandse producers uitgebracht. Het is niet zo dat we ons alleen op de Nederlandse markt richten, we willen onze producties globaal aan de man krijgen. De kern van Lowriders Recordings is om internationaal laten zien wat er gebeurt in de Nederlandse beatsscene. Dat is wat ons onderscheidt.”

Minder zichtbaar is niet minder belangrijk
De afgelopen jaren heeft Beekmans de Rotterdamse scene als een speer zien gaan. “Vooral techno, house en disco. Labels als Clone met al hun sublabels en bijvoorbeeld Triphouse doen het goed. Maar beats en bass blijven redelijk underground, terwijl wat meer heavy dingen het vaak goed doen in Rotterdam. Doordat producers weinig lokale erkenning krijgen stappen ze vaak over op andere stijlen. Dat vind ik heel jammer en daarom proberen we actief samenwerkingen aan te gaan met andere scenes in Rotterdam, Zzdat de beatsscene actief en in leven blijft. We zien liever dat Rotterdam meer beatsproducers krijgt, in plaats van nog meer houseproducers. Gelukkig zijn er wel een aantal goede organisaties hier, zoals The Beatmakers Union en Beat-m-up. Maar ook kleine labels als Anus Records en Fremdtunes, dat zijn de krenten in de pap. Alleen maar omdat die minder zichtbaar zijn, wil het niet zeggen dat al die kleine muziekavonturen minder belangrijk zijn.”

''Ik wil ruimte geven aan Rotterdamse underground scenes, van jazz tot beats'' 

Het idee om een online radiostation te starten komt direct voort vanuit die visie, de behoefte om meer aandacht te geven aan de lokale beatsscene. “We hebben gepraat met mensen uit verschillende scenes en hun uitgenodigd om mee te denken en mee te doen. Het moet de beatsscene binnen de stad een platform geven, maar deze ook verder ontwikkelen. We zijn nu bezig met het vormen van een redactie, de volgende stap is op zoek gaan naar een plek om het te realiseren. We hopen in de zomer klaar te zijn met onze plannen.” Hun grote voorbeelden? dublab in LA en Resonance in Londen. “Dat zijn bijzondere smaakmakers. En daar is ook veel ruimte voor het experiment en er worden mensen uit diverse scenes uitgenodigd.”

“Radio is niet alleen een zender, het is een lokale ontvanger voor geluiden die in de stad aanwezig zijn. Het is een kans die laten interacteren met elkaar. Dat klinkt misschien wat zweverig. Maar ik wil ruimte geven aan underground scenes, van jazz- tot beat- tot andere kleine scenes in Rotterdam, o.a. die rondom Noodlebar, echte hardware freaks.’’ Het plan is om met een aantal slots per dag te beginnen, en van daaruit organisch te groeien. Beekmans wil met het radiostation een curerende functie hebben. “Maar niet van die voor de hand liggende dingen. Juist de diversiteit in muziek laten zien. We willen experimenten, maar ook meer output genereren vanuit de lokale scene. Uit het donker klimmen. Ik denk dat daardoor de muziekscene veel dynamischer kan worden.”

Open voor interpretatie
Want wat het label uniek maakt is hun smeltkroes van stijlen. “We houden er niet van als een plaat slechts een stijl laat horen. Dat is niet Lowriders. Als je bijvoorbeeld naar een artiest als FilosofischeStilte kijkt, hij maakt beats maar er zitten zoveel verschillende genres bij. Dat is ook het geval bij onze vinyl only serie. Deze sluiten in zoverre op elkaar aan dat alle releases tussen verschillende genres zitten. Het is op de dansvloer gericht maar niet alleen draaibaar op één soort feest. Het is open voor interpretatie.”

De vinyl only serie start op 21 maart met een release van Know V.A.. De twee Amsterdammers zijn geen onbekenden van het label, en timmeren al lang goed aan de weg met hun opvallende materiaal. Het was voor Lowriders logisch om met hun release te beginnen. “We hebben het er vorig jaar met de hele familie over gehad, hoe we het label voor ons zien en hoe we verder willen. We hebben allemaal een specifieke smaak en willen ons daar op richten. Met de vinyl only serie willen we de vaste volgers van het label belonen, die zijn ons immers altijd trouw gebleven. We hebben ons plan neergelegd bij verschillende mensen die dichtbij het label staan en die waren allemaal enthousiast.”

Naast de vinyl only release van Know V.A. komt er begin februari ook een digital only release uit van Strand. “Dat is een Spaanse producer die in Brussel woont. We hebben eind vorig jaar al een EP van hem uitgebracht maar hij had zoveel interessante tracks gemaakt dat we hebben afgesproken ook een digitale EP te doen. Dan in maart Know V.A. en in april een EP van de Utrechtse Marsman. Dat is een opkomende producer met een stijl die ergens tussen beats en IDM in zit.” Zijn release wordt – verbazingwekkend genoeg – op CD uitgebracht. Na die release zal nog een vinyl only volgen. We hebben daarvoor al verschillende mogelijkheden, zoals Kypski, FilosofischeStilte, Holowave, JLSXND7RS en Dagger DX.” De vinyl only serie zal een geheel eigen ontwerp krijgen, gemaakt door de vaste vormgever van het label – Ruwedata.

“ADE zou een mooie aanleiding zijn om naar Amsterdam te komen, en Marsman en Kypski komen uit Utrecht, dus waarom niet daarheen?”

Hefty
Hoewel het Lowriders Collectief als sinds 2007 events organiseert, is dit de laatste tijd vooral beperkt gebleven tot releasefeestjes. Maar toen in 2015 het team voor een groot deel vernieuwd werd, kwam naar voren dat veel van de nieuwe Lowriders dit graag weer willen doen. “De eerste twee feestjes worden nog vrij low profile. Onlangs deden we een afterparty in Worm tijdens het IFFR, in maart volgt de release party van de EP van Know V.A. Dat wordt ons eerste echte feestje nieuwe stijl.”

Hefty dus. Wat kunnen we daarvan verwachten? “Hefty is gericht op diversiteit in de bass en beats. Het moet dansbaar zijn, maar bij ons zul je niet zes uur lang grime of trap horen. Alle stijlen gaan in elkaar over, en de Lowriders platen zijn daarin de overbruggers. In tegenstelling tot het label wilen we zowel Nederlandse als internationale artiesten boeken.” Hefty is ook niet per se gebonden aan Rotterdam, geeft Beekmans aan. “ADE zou een mooie aanleiding zijn om naar Amsterdam te komen. En Marsman en Kypski komen uit Utrecht, dus waarom niet daarheen?”

Volg Lowriders Recordings op Facebook voor het laatste nieuws over releases