DJB Weekly: Eenheidsworst – Amsterdams nachtleven 1-0

‘Als we die onderkant niet blijven voeden bloedt het dood. Ik heb het zelf meegemaakt in de hardcore. Daar was geen sprake van vernieuwing. Ook niet bij ons, we hebben ons veel te lang blind gestaard op dezelfde dj’s.’ Ik heb het nog even voor u nagezocht, de exacte woorden van Duncan Stutterheim in oktober 2014. Ontzagwekkend, zoals hij mij destijds in zijn werkkamer toesprak. Noord-Hollandse tongval, nonchalant op een jongensachtige manier, Amsterdamse branie. Niemand hoefde er aan te twijfelen dat de kersverse SFX-medewerker het muziekhart op de juiste plek had zitten.  

Er zijn maar weinig mensen die met zoveel charisma en overtuiging visie kunnen etaleren. Al voor ik mijn eerste vraag had gesteld, wandelde Stutterheim naar het whiteboard dat in de hoek van zijn kantoor stond. Met rode stift tekende hij het SFX-imperium voor mij uit. ‘Hier heb je Nachtlab, dat is onderdeel van dit pand van 7000m2 dat bestaat uit de Warehouse, studio’s voor talentvolle producers en kantoren. In Amsterdam-Noord staat A’dam Toren, daar komt ons hoofdkantoor te zitten. Dit allemaal samen noemen wij SFX.’ Dertien maanden later keert Stutterheim de dance scene definitief de rug toe.

‘Ik wil nieuwe dingen doen,’ zei hij afgelopen oktober in het Financieel Dagblad nadat hij de mogelijkheid om ID&T terug te kopen van de Amerikanen voorbij had laten gaan. ‘Ik heb gezegd dat ik niet meer actief wil terugkomen. Het enthousiasme daalt bij mij.’

Laatste transactie: de verkoop van Studio 80.

‘Ik vind het belangrijk om in Amsterdam een club te hebben waar je voor tien euro goede muziek kan horen,’ zei Stutterheim vorig jaar tegen DJBroadcast. ‘Een tent zonder opsmuk. Geen dikke lasershows, gewoon goede muziek, punt. ''De 80'' is geen Trouw, wij moeten het op onze eigen manier doen, en ik denk dat we op de juiste weg zijn. Studio 80 moet een platform zijn voor fris talent. Ik heb de mogelijkheden om dat te ondersteunen, zonder dat ik zelf op de directeursstoel wil zitten.’ Zo herken je een bestuurder met klasse. Wie als geldschieter de dagelijkse gang van zaken uit handen durft te geven omdat hij zelf geen feeling meer heeft met dat wat er op de werkvloer speelt, is een groot regent.

Des te opmerkelijker is het dat Stutterheim juist nu Studio 80 verkoopt. De club met de meest vooruitstrevende programmering van Nederland. De club die langzaam maar zeker van het voorspelbare tech-house imago wist af te komen. De club die dit najaar grondig werd verbouwd. Amper een maand nadat het nieuwe geluidsysteem werd opgehangen begon de uitverkoop. Wie zo kort na een rigoureuze koerswijziging de boel opdoekt is geen groot regent, maar een opportunist.

Programmeur zijn in Amsterdam is het makkelijkste beroep dat er is. Iedereen die blind de copy-paste knop weet te vinden kan solliciteren. Functieomschrijving: moet goed af kunnen kijken, geen eigen kijk op dansmuziek hebben en handig zijn met social media. Schaamteloos worden affiches gekopieerd en presenteren clubs zich als underground; programmeurs die niet worden geremd door enige vorm van creativiteit of eigenzinnigheid genoeg. Studio 80 vormt de uitzondering op de regel. En zoals iedere wederopstanding gaat dat met vallen en opstaan. Natuurlijk staat de dansvloer niet altijd vol en blijkt niet elke nieuwe resident even talentvol maar: ‘Als we die onderkant niet blijven voeden bloedt het dood.’ Je kan risico nemen en nieuwe muziek presenteren, of Âme voor de honderdvierendertigste keer boeken.

Studio 80 is door Stutterheim verkocht aan de eigenaren van de Amsterdamse Bloemenbar en Disco Dolly. Vanaf volgend jaar worden Marlon Arfman en Juri Miralles verantwoordelijk voor de programmering aan het Rembrandtplein. Die laatste laat telefonisch weten dat de verkoop als een verrassing kwam. ‘Voor ons is dit een prachtige kans, het is allemaal heel snel gegaan. Over de programmering kan ik nu nog niet veel zeggen.’ Iedereen verdient een eerlijke kans en alle succes, maar als het Amsterdamse nachtleven iets niet nodig heeft is het meer eenheidsworst.

Zou Stutterheim beseffen wat hij van de hand doet? Waarschijnlijk niet. Toen Studio 80-programmeur Tessa Nijdam eind 2013 haar plannen presenteerde sprak hij zijn onwetendheid uit. ‘Ze schreef vijftien namen van dj’s op, ik kende er één.’

Nee, de firma Stutterheim is geen filantropische, en zaken doe je om er financieel beter van te worden. Niks mis mee. Maar zo heel af en toe kom ik in dit wereldje idealisten tegen die muziek promoten omdat ze daar simpelweg gelukkig van worden. Die het niet voor het geld doen. Die blij worden van een talentvolle resident dj uit Oezbekistan met 121 volgers en de onbeheersbare drang voelen dat te delen. Laten we Duncan Stutterheim dan maar herinneren als een van de meest succesvolle Nederlandse zakenmannen ooit.