DJB Signaleert: The Planty Herbs

Zes jaar lang maakte Bobby van Putten samen met zijn brother from another mother Robbert van der Bildt muziek onder de aliassen The Planty Herbs en KAAP. Deze zomer hebben ze echter besloten om solo te gaan. Van der Bildt gaat zich volledig richten op KAAP, terwijl Van Putten zich ontfermt over The Planty Herbs. We hebben vijf jaar samengewoond en muziek gemaakt, die synergie zal altijd blijven. We zijn alleen op een punt gekomen dat we een eigen visie hebben waar we compleet achter staan. Ik heb meer de disco-focus en Robbert meer die techno-focus. Je moet elkaar de ruimte geven.

Wie, wat, waar?
Bobby van Putten (28) alias The Planty Herbs. Muzikant, producer en dj. Als 14-jarige begonnen binnen de hardstyle, daarna via electro, house, hiphop en lounge, heeft Van Putten nu het boogie-virus te pakken gekregen.

Waarom interessant?
The Planty Herbs werden door een enthousiaste George Evelyn alias Nightmares On Wax benaderd voor een release op zijn WAX ON records. Eerder dit jaar kwam er een 7-inch uit bij Razor-N-Tape uit. Intussen is Van Putten druk bezig met het produceren van nieuwe tracks waarmee hij zich meer richt op soul, house en boogie.

Klinkt als?

Wat is het plan met The Planty Herbs?
Ik ben bezig me meer te richten op de dansvloer. The Planty Herbs zat vooral in de hiphop-loungehoek, dat maak ik nog steeds graag, maar waar ik me op wil focussen om te releasen is toch de wat meer uptempo dingen. Tussen 110 en 120 BPM. Met nog steeds dezelfde vibe, maar dan dansbaar. Ik haal daarvoor veel inspiratie uit boogie tracks. Die zijn heel slick, hebben van die mooie akkoordjes, synths en vette baslijnen.

‘‘Op mijn zestiende kwam mijn eerste plaat uit op Q-Dance’’

Kunnen we binnenkort al nieuw materiaal verwachten?
Ik wil graag gaan releasen, maar ik heb het probleem dat ik de lat steeds zo hoog heb liggen voor mezelf. Er moet meer flow inkomen. Af en toe ben ik een paar dagen achterelkaar volop bezig, en dan ben ik er in één keer weer twee weken uit. Dat is een lastig proces.

Met The Planty Herbs was het altijd ons doel om een album te maken, dat heeft echt tering lang geduurd. Het was altijd schaven. Afgelopen jaar vond ik: nu moet het gewoon klaar zijn. Toen heb ik het gecompileerd tot een album met luistermuziek; het zijn vooral downtempo dingen. Het past niet helemaal meer bij de nieuwe Planty Herbs sound, dus we hebben er een andere naam overheen geplakt. Het heet Come Into Knowledge. Het is af, maar ik zoek nog een label voor een release.

Van Putten vormde in 2005 samen met Willem Rebergen, producers- en dj-duo Headhunterz waarmee ze succes boekten in de hardstyle scene. In 2007 besloten ze uit elkaar te gaan. Rebergen ging met Headhunterz-project solo verder en is nog steeds actief

Wat niet veel mensen weten, is dat je je muzikale carrière bent begonnen in de hardstyle, vertel
[Lacht] That shit will always come back to me! Maar dat klopt, toen ik een jaar of tien was, was ik al helemaal gek van hardcore. Mijn ouders vonden het verschrikkelijk en juist daarom vond ik het vet. Op mijn veertiende kwam hardstyle op. Jongens uit mijn klas lieten tijdens een spreekbeurt een mix-CD horen, en ik was mindblown keer dertig: “Wat de fuck is dít? Dit is wat ik van vroeger ken, maar dan nog vetter.” Toen ben ik gaan zoeken op Audio Galaxy en SoulSeek. Toen begon voor mij de verslaving.

Later kwam ik op het forum van ClubCharts terecht waar allemaal gasten waren die zelf hardstyle maakten en dat daarop deelden. Dat wilde ik ook wel; ik heb Fruity Loops gedownload en ben begonnen. Op mijn zestiende kwam mijn eerste plaat uit op Q-Dance. Dat werd vrij snel opgepikt; ik heb wel eens mijn eigen plaat gehoord terwijl ik op een feest tussen twintigduizend mensen stond. Ik heb van mijn veertiende tot mijn achttiende hardstyle gemaakt, daarna was ik er ook wel klaar mee.

''Q-Tip, The Neptunes, Kanye West en N.E.R.D. vond ik helemaal de shit''

Van de hardstyle van Headhunterz naar de mellow hiphop van The Planty Herbs, hoe is dat gegaan?
Er komt wel eens wat hiphop voorbij in je leven, dat vond ik toen al cool. Q-Tip, The Neptunes, Kanye West en N.E.R.D. vond ik helemaal de shit. Maar pas vanaf het moment dat ik wiet ging roken, ging ik er wat dieper in (lacht). Maar dan maken we wel een tijdsprong hoor. Na mijn Headhunterz-periode was ik achttien en zat ik op de Rockacademie. Daar leerde ik mensen kennen die in bandjes zaten en die mij ook verschillende soorten muziek lieten horen; van triphop tot soulful house — ik ging steeds dieper. Toen leerde ik Robbert kennen op mijn 22e. We begonnen met muziek maken en daaruit kwam een soort van loungetrack. Toen zei hij: “Laten we een album maken, dit is de shit”, en zo begon het The Planty Herbs project.

Je woont samen met Danilo Plessow (alias Motor City Drum Ensemble), zijn stijl heeft veel overeenkomsten met de kant die jij op wilt gaan. Heeft hij invloed op jouw werk?
Jazeker, kijk maar wat hij hier heeft staan (van Putten wijst naar de platenkasten in de woonkamer, gevuld met platen van Plessow). We hebben heel vaak luistersessies, dan zet hij één voor één tracks op waarvan hij denkt dat ik die wel vet zal vinden. Dat is heel inspirerend. Zo ben ik bekend geraakt met de fenomenen modern soul, rare groove en dat soort obscure genres.

Zitten jullie weleens samen in de studio?
Robbert en ik hebben wel vaak dat we hem bijstaan op keys. Dat Danilo bezig is, en dat je binnenloopt en je aan wat dingen begint te fiddelen. Het idee was eerder toen wij hier samen gingen wonen om samen te jammen. Beetje drums, beetje keys, beetje klooien. Dat is er niet van gekomen, daarvoor is Danilo te druk met touren.

Je hebt met The Planty Herbs verschillende genres doorlopen, heb je al een genre op het oog waar je in de toekomst misschien wat meer op wilt richten?
Niet echt een genre, maar wat ik wel wil is meer samenwerken met muzikanten; dat je een goede percussionist hebt die je kunt opbellen en wat komt inspelen. Ik kan zelf ook wel wat, maar ik heb het niveau niet. Ik kan wel een idee bij elkaar brengen. Dat is ook de taak van een producer in klassieke zin: je hebt een idee in je hoofd en de mensen om het te realiseren, en dan doe je het en dan mix je het zelf. Maar meer samenwerken met muzikanten is wel iets wat ik graag zou willen.

Aanstaande vrijdag (van 17:00 19:00 uur) is The Planty Herbs te gast in onze maandelijkse radio show op Red Light Radio: DJBroadcast Radio