Ze komen allebei koud van de Design Academy in Eindhoven maar ontwierpen vijf muziekinstrumenten waarmee je op een fysieke manier elektronische muziek kunt maken. De instrumenten reageren op beweging van je handen en zijn compatibel met de meest gangbare software, omdat ze functioneren als MIDI controllers. Afgelopen maand kwam de Kickstarter campagne van designteam OWOW op de markt en onder anderen Full Crate testte de instrumenten.
OWOW, the Omnipresent World of Wizkids, was in 2011 het afstudeerproject van Pieter-Jan Pieters, dat hem een cum laude diploma opleverde. Hij studeerde samen met Robin Dohmen aan de Design Academy in Eindhoven en zette het project met hem voort tot de producten die vanaf februari in je studio kunnen staan. Onder anderen KINK en Detroit Swindle gingen je voor en waren enthousiast. Het designerduo kende KINK al langer maar, vertelt Dohmen ‘we stelden voor hem niks voor; nu hij onze instrumenten kent, zijn we wel interessant.’
Het doel van de twee designers is dat iedereen, ongeacht ervaring, genre of technische vaardigheden, elektronische muziek kan maken. En dat vooral ook met plezier kan doen. Hun liefde voor modern design, vernieuwende producten en elektronische muziek leidde resulteerde in de uitvinding.
"Muziek moet je op intuïtie maken en dat moet niet worden beperkt door technologie"
De focus ligt daarom op het creatieve proces van muziek maken en minder op het technische aspect. ‘Muziek moet je op intuïtie maken en dat moet niet worden beperkt of beïnvloed door technologie,’ zegt Pieters. Muziek maken kun je, volgens OWOW, niet vergelijken met coderen, waarbij je stilzittend slechts je muis en toetsenbord bestuurt. Vandaar dat de instrumenten reageren op lichaamsbewegingen en (naar eigen zeggen) eenvoudig in gebruik zijn. Om die reden kun je zelf kiezen hoe je de instrumenten gebruikt. ‘Het zijn midi controllers,’ legt Dohmen uit. ‘Een drumstel is een vel waar je op slaat; een gitaar een snaar die je aanraakt. Maar onze instrumentjes worden bestuurd door software, dus jij bepaalt op de computer hoe je het instrument laat reageren.
Hoe werkt het?
Het Kickstarterpakket bestaat uit een wob, wiggle, drum, scan en pads, die functioneren door middel van bewegingssensoren. Zo kun je geluiden en effecten manipuleren door je hand op en neer te bewegen boven de sensor van de wob. De wiggle reageert op het draaien van je vingertoppen over rotatieassen X, Y en Z van het apparaatje, dat kleiner en lichter is dan een iPhone6. De drum voelt luchtdrumkunsten feilloos aan en door te switchen naar shakers, kun je een vooruit-/terugspoeleffect creëren. De scan is ideaal voor als je geen noten kunt lezen: teken een patroon en laat het instrument je visuele kunstwerk vertalen naar een muziekstuk.
Ableton, Fruity Loops, Garageband, Reason en Pro Tools: het is een greep uit de softwareprogramma’s waarmee de instrumenten compatibel zijn, zonder dat daarvoor drivers of andere programma’s nodig zijn. Zo probeert OWOW de technische complicaties minimaal te houden. Daarentegen is de mogelijkheid om eigen 3D-prints van je DVC omhulsel te maken wel erg technisch.
Kost dat?
Om hun doel (met plezier muziek kunnen maken) te realiseren, moest de prijs niet te hoog worden. Want: ‘Zowel voor de doorgewinterde artiest als voor de beginnende slaapkamerproducer speelt budget ongetwijfeld een rol bij het aanschaffen van apparatuur.’ Vandaar dat er van ieder instrument twee versies zijn. Bij de DVC serie is het omhulsel van het apparaat gefreesd uit één stuk aluminium, net als een MacBook. Omdat dit duurder werd dan verwacht, is er ook de goedkopere VCR serie: een zogenaamde strip down versie van de DVC, die bestaat uit losse kaartjes. Daarmee is de VCR kwalitatief net zo goed, maar wel fragieler.
De stappen die Pieters en Dohmen vanaf de academie tot dit punt maakten, verliepen niet altijd soepel. Vernieuwen betekent risico’s nemen. Het geld is dan ook volledig opgegaan aan onder andere productie en branding. Oplossing: de Kickstarter wordt gecrowdfund.
Ondanks dat heeft OWOW’s combinatie van muziek, design, technologie en engineering ervoor gezorgd dat de instrumenten nu klaar zijn om bespeeld te worden. Maar de grootste kracht van het project zit ‘m wellicht in het plezier dat eraan ten grondslag ligt. Als we Full Crate en Detroit Swindle mogen geloven, kunnen Pieters en Dohmen trots zijn op hun uitvinding.
Bestel hier voor €99 de DVC of voor €49 de CRD.