DJB Signaleert: HOEK

Uit het niets was daar opeens HOEK, een 20-jarige producer uit Amsterdam. Casimir Geelhoed bracht op 23 april zijn eerste EP Mary uit en stond onlangs voor het eerst live in OT301 en op Rewire Festival. De reacties - van onze eigen René Passet tot aan de The Quietus - waren lovend. We spraken op een regenachtige maandagmiddag af met het nieuwe crew lid van Fog Mountain. ‘‘Ik ben sowieso niet goed in praten, dus we gaan zien hoe het gaat’’, zegt de blonde Amsterdammer met een zenuwachtig lachje op zijn gezicht terwijl hij een glas water aan z’n mond zet.

Wie, wat, waar?
Casimir Geelhoed (20) begon drie jaar geleden serieus met produceren en bracht onlangs zijn eerste EP genaamd Mary uit op Fog Mountain.

Waarom interessant?
Zijn eerste optredens waren niet mis. Zo stond hij drie weken terug tussen artiesten als Pearson Sound en RSS Boys op Rewire Festival. Onze eigen René Passet schreef: “HOEK combineert het gestileerde van A Made Up Sound met de verbetenheid van Vessel met als resultaat een verrassend goed optreden. We zetten hem op het lijstje talenten-om-in-de-gaten-te houden.”

Klinkt als?
Rauwe, emotionele dub techno. Oordeel zelf.

Onlangs stond je in OT301 en op Rewire festival. Dit waren je allereerste optredens, toch?
Klopt, het was best bizar dat ik gelijk op Rewire stond. M’n eerste track Mary was als preview via Subbacultcha gepubliceerd. Zij hadden deze gehoord en hebben me gelijk geboekt. Voor mij voelde het een beetje als een droom die uitkwam. Rewire was altijd één van de festivals waar ik wilde spelen, omdat ik er zelf ook vaak heen ging. Daarnaast sluit mijn sound goed aan op de muziek die zij programmeren.

Hoe ben je in aanraking gekomen met muziek?
Het begon al in m’n jongere jaren. M’n ouders waren niet muzikaal ingesteld, maar hadden wel een piano in de huiskamer staan. Niemand deed hier wat mee, dus ben ik zelf piano gaan spelen. Tijdens de middelbare school ging ik naar het conservatorium, waar ik compositie- en pianoles volgde. Hiervoor componeerde ik de muziek voor toneelstukken en gaf ik optredens op het Conservatorium. Ik ben eigenlijk altijd al bezig geweest met muziek – het is een soort tweede natuur. Na een tijd raakte ik geïnteresseerd in elektronische muziek, waarna ik ook verzeild raakte in dansmuziek.

Waarom maakte je de overstap naar elektronische muziek?
De interesse was er na een tijd simpelweg niet meer en ik raakte in de ban van elektronische muziek. In het begin maakte ik voornamelijk ambient en soundscapes, muziek zonder een bepaald ritme. Op een gegeven moment wilde ik eens iets totaal anders maken en besloot ik om juist alleen met percussie te werken. Op deze manier is HOEK ontstaan. Het heeft me altijd al getrokken om dingen te doen die niet eerder zijn gedaan. Het is geen specifiek doel, maar het zit in mij om op deze manier te werk en op ontdekking te gaan.

In een interview beschreef je je eigen sound als duister, experimenteel en percussief
Het is lastig om muziek onder woorden te brengen, maar ik probeer een bepaald gevoel door te geven aan mensen. Dit is een gevoel van angst en spanning. In de periode dat m’n eerste EP is gemaakt, was ik ongelukkig. Het is paradoxaal maar hoe slechter het gaat, hoe beter de muziek is. Nu gaat het erg goed.

Ben je niet bang dat je nu je inspiratie verliest?
Nee, daar maak ik me geen zorgen over. HOEK is echt een project op zichzelf geworden. Het is een soort alter ego waar ik in kan duiken.

"Met lelijke en rauwe elementen kun je meer emotie oproepen dan met gelikte producties"

Je eerste EP werd uitgebracht op Fog Mountain. Hoe lang heb je hier aan gewerkt?
Er staan vier nummers op de EP, maar in anderhalf jaar tijd heb ik veel muziek gemaakt. Uit ongeveer honderd tracks heb ik een selectie gemaakt van vier nummers die goed op elkaar aansloten. Hier heb ik vervolgens nog veel versies van gemaakt. Er ging dus een lange periode overheen voordat het echt af was. [Lacht] Het maken van muziek werd op een gegeven moment echt een obsessie.

Wat doe je naast het maken van muziek?
Momenteel studeer ik muziektechnologie aan de HKU en informatica aan de UvA. Het is erg zwaar, ik heb afgelopen week besloten om het rustiger aan te doen en meer tijd te steken in HOEK. Muziektechnologie was voor mij een logische stap, omdat daar zowel muziek als technologie bij komt kijken en ik ook veel bezig was met programmeren. Achteraf vond ik dat te makkelijk en besloot ik tegelijkertijd informatica te studeren, wat ik toch niet zo leuk vind als ik dacht. [Lacht] Nu weet ik niet zo goed hoe ik verder wil, maar ik wil in ieder geval m’n diploma halen.

Je bent pas twintig jaar oud, maar representeert een erg volwassen geluid. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Andy Stott, Vessel, Ben Frost en artiesten gerelateerd aan deze producers zijn voorbeelden voor mij. Zij gebruiken rauwe, bijna lelijke geluiden, waar ze vervolgens een mooi, oprecht en emotioneel geheel van maken. Dat is ook wat ik probeer te doen met mijn eigen muziek.

Dus eigenlijk wil je lelijke elementen zo mooi mogelijk neerzetten met je muziek?
Daar komt het inderdaad op neer. Met lelijke en rauwe elementen kun je meer emotie oproepen dan met gelikte producties. Gepolijste tracks hebben wat mij betreft minder gevoel en diepgang.

Je bent erg gestructureerd als het om produceren gaat. Zo gaf je aan altijd op 130 BPM te willen produceren, maar daarbinnen zo chaotisch mogelijk te zijn. Waarom?
Je moet altijd regels hebben waar je alles aan ophangt. Binnen deze grenzen probeer ik zo experimenteel mogelijk te zijn. Daarnaast vind ik 130 BPM een mooi tempo; je krijgt het gevoel dat het net te snel gaat omdat ik denk dat veel muziek op 128 BPM wordt geproduceerd. 130 BPM klinkt hierdoor gestresster en dat is precies hoe ik wil dat mijn muziek overkomt. Maar het heeft verder geen diepe betekenis.

"Ik wilde altijd componist worden"

Kunnen we binnenkort een nieuwe release van je verwachten?
Momenteel ben ik hard bezig met nieuwe muziek maken. Ik werk altijd aan zo’n tien nummers tegelijk. Na een tijd merk ik dat bepaalde tracks goed bij elkaar passen en voeg dan elementen uit verschillende nummers samen. Op dat punt zit ik nog niet, maar ik heb genoeg materiaal liggen dus het komt er zeker aan. Voor m’n liveset knip en plak ik ook verschillende elementen uit meerdere nummers. Ik knip alles op en gebruik bijvoorbeeld de kick van de één en de snare van de ander om een overgang te maken.

Je speelt live, maar je draait ook?
Ik draai niet, maar maak wel podcasts. Het draaien wil ik oppakken, maar daar moet ik meer tijd in steken. Het proces van een mix maken - op zoek gaan naar muziek en kijken wat bij elkaar past - vind ik erg leuk. Verder heb ik nooit serieus gedraaid, omdat ik nooit dj wilde worden. Ik wilde altijd componist worden. Hierdoor is een liveset voor mij een logische zet, omdat het echt mijn muziek is die ik laat horen. Draaien lijkt me nu ook leuk, ook omdat het een nieuwe uitdaging is.

Hoe zou je je eigen sound beschrijven?
Toen ik met HOEK begon, was ik net voor het eerst naar techno gaan luisteren, ik begon het te waarderen. Daarnaast luisterde ik veel naar oldschool dubstep. Ik ging op m’n zestiende naar feesten in Leiden, waar die muziek werd gedraaid. Ik haal inspiratie uit beide genres.

Eigenlijk zou je goed bij de R&S stal passen
R&S is één van m’n favoriete labels. Het is een label dat de grenzen opzoekt en een eigen identiteit heeft. Ze zijn veelzijdig en doen wat ze zelf willen. Verder inspireren Britse labels als Hessle Audio en Hemlock Recordings mij ook.

HOEK staat aanstaande zondag met Planningtorock, Vessel en The Stress in Utrecht. Volg hem voor het laatste nieuws op Facebook en Soundcloud.