DJB Signaleert: Tempo Records

Met Tempo Records wilde de Rotterdamse Frodo frequenter muziek uitbrengen binnen het genre drum and bass, met TempoDubs staat vooral de vrijheid in de keuze aan stijlen centraal. Samen met Kevin van den Bergh organiseert hij ook de Tempo clubavonden, waarmee hij een nieuwe sound in Rotterdam vertegenwoordigt. DJB sprak de bij Clone werkzame Frodo over zijn (nieuwe) projecten en de verfrissende insteek ervan.

Wie, wat, waar?
Rotterdammer Frodo van Steijn (DJ Fusion) runt het drum and bass label Tempo Records, organiseert clubavonden, is DJ en producer, verkoopt zijn favoriete muziek via zijn webshop en is onlangs het nieuwe sublabel TempoDubs gestart.

Waarom is dit interessant?
Aanstaande zaterdag staat onder andere de Engelse Digital (foto) tijdens de Tempo avond in Worm Rotterdam. In augustus komt de eerste release van TempoDubs uit met remixes van Legowelt, Duplex, The Morning Factory en PRPLX.

Klinkt als?
Daar waar Tempo zich richt op drum and bass, staat bij TempoDubs de vrijheid van stijlkeuze centraal. Van breakbeat tot electro; als het maar tijdloos is.

Hoe zijn jullie Tempo Records begonnen?
We zijn een aantal jaren geleden begonnen met een Diffusion avond in een café in Rotterdam. De locatie sloot haar deuren, waardoor wij geen plek meer hadden om ons feest te organiseren. Vanuit daar zijn we een nieuwe avond begonnen en hebben we andere clubs in Rotterdam benaderd. Het label is voortgekomen uit deze feesten.

Waarom heb je specifiek voor een label gekozen?
Ik miste een bepaalde tijdloze drum and bass sound. Daarnaast begonnen we (PRPLX, red.) zelf met produceren en zochten we producers op die dit geluid ook uitdroegen. Met Tempo Records wilde ik artiesten en dit geluid een platform bieden.

Merken jullie dat er in Rotterdam veel vraag is naar de drum and bass sound die jullie uitdragen?
Ja, op dit moment merk ik dat de sound van vroeger terug komt, met name de jungle sound uit 1995. Ik zelf zie drum and bass niet als een oud of nieuw genre – ik vind het goed of slecht. Wel merken we dat er steeds vaker nieuwe mensen naar onze feesten komen, wat erg leuk is om te zien.

Jullie zijn nu ook het sublabel TempoDubs begonnen, waar o.a. Legowelt een remix op gaat uitbrengen. Waarom zijn jullie dit nieuwe label begonnen?
Het sublabel omvangt ook andere genres die ik tof vind. Ik wilde hier met een ander label de ruimte voor creëren, omdat het met een bestaand label lastig is om opeens een andere sound uit te brengen. Doordat ik werkzaam ben bij Clone Records, kom ik in aanraking met veel soorten muziek en luister ik naast m’n werk naar meerdere stijlen. Door variatie in stijlen krijg je ook hele andere reacties, wat ik toch wel de essentie van muziek uitbrengen vind.

Welke sound wil je met TempoDubs uitdragen?
Het draait bij TempoDubs om de vrijheid die we met het label hebben, waardoor we verschillende genres binnen de elektronische muziek kunnen uitbrengen. Of dit nou breakbeat of electro is, het moet in ieder geval tijdloos zijn. Daarnaast werkt TempoDubs op een soortgelijke manier als de Jamaicaanse reggae dit deed met soundsystems. Soundsystems van vroeger draaiden veel stijlen door elkaar, en de dj bepaalde wat er werd gedraaid. Het publiek kon hier direct op reageren. Met TempoDubs werken we op dezelfde wijze; wanneer er muziek binnen komt, wil ik het vrij snel uitbrengen omdat het juist met genres als drum and bass jaren kan duren voordat de plaat uiteindelijk in de schappen ligt. TempoDubs moet dit proces sneller laten lopen, waardoor het publiek niet lang hoeft te wachten.

Doen jullie nog andere activiteiten naast het runnen van een label en het organiseren van clubavonden?
Ja, we hebben net een nieuwe webshop gelanceerd. Hier bedien ik vrienden mee, maar er komen ook andere kopers op de webshop. Hierdoor heb je ook persoonlijk contact met iemand, wat erg tof is. Een enkele keer raak je zelfs bevriend met ze.

Worden er op de webshop alleen platen verkocht van artiesten die op het label hebben gereleased?
Nee, er wordt ook werk van andere artiesten, met name Engelse, verkocht. Ik wil muziek verkopen waar ik zelf achter sta. Alles wat op de webshop te koop is, zou ik in feite zelf willen draaien.

Jullie organiseren ook de Tempo clubavonden. Kun je daar wat meer over vertellen?
We zitten sinds vorig jaar in de Worm in Rotterdam, waar een erg leuk en gevarieerd publiek rondloopt. De club heeft een goed geluidssysteem en de crew is vriendelijk. Afgelopen editie hadden we artiesten als Fierce en Ant TC1 over de vloer – zij vielen erg in de smaak. We merken dat de Tempo avonden qua sound een nieuwe toevoeging zijn in het Rotterdamse nachtleven, waarbij zowel verschillende stijlen binnen drum and bass worden gedraaid. Hierin is het leuk om ook de kleinere, nieuwe artiesten te boeken, die niet per se heel bekend zijn maar wel een eigen sound hebben. De Tempo avonden bieden een podium aan deze artiesten, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. De derde editie van de Tempo clubavond vindt 2 mei plaats in Worm met onder andere Digital en FRE4KNC.

Welke releases staan er op de planning?
In juni komt er hopelijk een plaat uit van Pennygiles op Tempo Records. Hij heeft al op verschillende Engelse labels releases uitgebracht. De eerste release van TempoDubs komt in augustus uit. Dit wordt een various EP met remixes van Duplex, Legowelt, The Morning Factory en een eigen PRPLX productie. Het zijn allemaal artiesten die het als een uitdaging zien om zich niet in hokjes te denken.

Meer informatie over de derde Tempo clubavond zaterdag 2 mei in Worm met onder andere Digital en FRE4KNC vind je hier