DJB Signaleert: Aleks

Met z’n schimmige foto’s op Facebook en rare tracknamen op Soundcloud, trok de 27-jarige Aleks al snel onze aandacht. De analoge sound die de oorspronkelijk uit Deventer afkomstige Haarlemmer produceert, resoneert met de producties van artiesten als Terekke en L Neils. Zijn eettafel staat vol met apparatuur: een Roland TR-909, Roland SH-101, Roland TR-505, een Casio RZ-1 en andere gear brengen het geluid voort waar Aleks zich al vier jaar lang binnen ontwikkelt.

Wie, wat, waar?
Deventer, Texel, Limburg, Amsterdam en toen Haarlem. Aleks (27) is een chaoot in de dj-booth, maar weet uitstekend om te gaan met zijn analoge apparatuur.

Waarom is dit interessant?
Hij houdt zijn identiteit liever geheim, maar geeft op muzikaal gebied veel vrij. Binnenkort staan de eerste releases op de planning op onder andere Shimmering Moods Records.

Klinkt als?
Terekke in een Nederlands jasje, al haalt de mysterieuze Aleks zijn inspiratie ook uit aspecten binnen het heelal en noemt zijn eigen sound vooral abstract.

Waar komt de naam Aleks vandaan?
De naam Alex heb ik altijd tof gevonden. Ik heb het met 'ks' geschreven, omdat het op deze manier makkelijker terug te vinden is op het internet.

Je bent vrij mysterieus over je identiteit. Waarom?
Ik houd er niet van om informatie over mezelf als persoon rond te hebben zweven op het internet. Met de naam Aleks gaat het om mij als artiest, niet om mezelf als persoon. Het klinkt cliché, maar de muziek moet centraal staan. Een aantal jaren geleden probeerde ik zoveel mogelijk sporen van mezelf op het web te wissen. Misschien ben ik lichtelijk obsessief geworden met het in de hand houden van wat er online over mij te vinden is. Buiten dat aspect maak ik geen groot geheim van m’n identiteit: het is in ieder geval geen strategie.

Wat is je muzikale achtergrond?
Toen ik een jaar of negen was, keken jongens van die leeftijd stiekem in de Playboy of naar 06-reclames na middernacht, maar ik keek op zolder samen met een vriendje altijd naar de videoband Thunderdome ’96: Dance Or Die. Door deze tape wilde ik als kind al dj worden, maar begon pas met draaien op mijn negentiende. Op m’n drieëntwintigste ben ik uiteindelijk gaan produceren, verder heb ik geen muzikale achtergrond. Ik ben vijftien jaar geleden begonnen met (graphic) design, en zocht de laatste jaren een manier ernaast om creatiever en artistieker met m’n handen bezig te zijn. Dit uit zich nu in de vorm van geluid.

De getalenteerde Mark Antoni en jij zijn geen onbekenden van elkaar. Ook hoorde ik dat jij z’n protegé bent, klopt dat?
[Lacht] Dat klopt zeker. Ik heb veel respect voor Mark. Hij is constant bezig met platen zoeken, draaien en produceren. Zijn kamer, die diende als studio, was een jungle van apparatuur, kabels en platen. Ik kan enorm veel leren van de manier waarop hij naar muziek luistert. Onze producties zijn naar mijn idee pas serieuzere vormen aan gaan nemen toen we tijdelijk bij elkaar in huis woonden. We doken toen ook wel eens samen de studio in. We zijn sindsdien ook meer samen gaan produceren, al zit dit nog in een te vroeg stadium om daar op in te gaan.

In hoeverre heeft hij jou geholpen met muziek?
Ik groeide op in Limburg en heb Mark daar ook leren kennen. Een vriend van mij, Dave, draaide veel Chicago house en had een set online gezet waar Mark onder reageerde. Zij leerden elkaar op deze manier kennen en uiteindelijk ben ik via Dave in contact gekomen met hem. Mark is een prater. Waar ik tien keer nadenk over wat ik zeg, gooit hij het er gewoon uit. Hij stelt me dus veel makkelijker voor aan anderen, waardoor ik meer mensen leer kennen. Zo ben ik ook in zijn grote netwerk gerold. Hij heeft me altijd erg geïnspireerd.

‘Door de videoband Thunderdome ’96: Dance Or Die! wilde ik als kind altijd dj worden’

Hoe ontwikkelde jij je liefde voor analoge apparatuur?
Naast wat iedereen zegt over de onmiskenbare warmte die analoge apparatuur met zich meebrengt, houd ik van een goede workflow. Ik ben graag met m’n handen bezig. Wanneer ik merk dat ik tekort schiet met software of niet snel genoeg kan experimenteren met drumloops, sluit ik apparatuur aan. Daarnaast brengt apparatuur een bepaalde beperktheid met zich mee, waardoor je gedwongen wordt om creatiever te werk te gaan. Als je een drumcomputer hebt aangesloten, moet je het daar in principe mee doen. In tegenstelling tot alles wat digitaal mogelijk is, pusht apparatuur je om het meeste te halen uit de mogelijkheden die je op dat moment hebt waardoor het je veel meer uitdaagt. Daarnaast ben ik het staren naar een beeldscherm ook zat.

Welke apparaten gebruik je voor je tracks en liveset?
De MFB-522 heb ik al een lange tijd op mijn eettafel, die ik gebruik als studio, liggen. Sinds een paar maanden ben ik deze pas echt gaan waarderen. Hij heeft een ontzettend diepe kick en een heel schel geluid in de hats. Eigenlijk is het een 808 Clone, maar ik vind dat de MFB-522 een veel origineler geluid heeft. Ik ben blij dat ik deze in het verleden niet heb verkocht. Daarnaast gebruik ik een paar klassiekers onder de analoge apparatuur, waaronder voornamelijk drumcomputers. De TR-909, SH-101, TR-505, R5, Casio RZ-1, Boss Dr. Rhytmn en een goede 303 Clone van Cyclone. Pedals, speakers, DSP's, MIDI apparatuur en andere basis controllers komen ook van pas.

Je voorkeur gaat dus uit naar analoge apparatuur, maar je gebruikt ook software. Welke software programma’s zijn onmisbaar voor jou?
Mijn allereerste live set heb ik met Ableton Live gedaan. Ik ben nu overgestapt op de Octatrack. Ik merkte dat je niet kan uitsluiten dat de computer een keer vastloopt. Shit just happens. Daarnaast werk ik geregeld met Live om tracks af te mixen en vind ik het fijn om mee te werken. Software geeft me de mogelijkheid om ook op momenten dat ik onderweg ben aan tracks te werken. Mijn drumcomputers heb ik in mijn software gesampled en ik heb veel samplepacks van synths en pads. Ik ken het programma door en door, maar beperk me tegenwoordig tot een aantal functies ervan.

‘Ik blonk nooit echt uit als DJ. Ik maakte er altijd een grote rotzooi van in de booth’

Speel je alleen live?
In principe speel ik niet alleen live, maar ik blonk nooit echt uit als DJ. Ik maakte er altijd een grote rotzooi van in de booth. Er lagen overal verdwaalde platen, omdat ik niet de tijd nam om alles geordend te houden. Ook was ik te bang dat ik de volgende plaat niet goed in kon mixen of ik koos weer eens op het laatste moment een andere plaat uit omdat ik iemand uit het publiek raar zag kijken. Ik zou het leuk vinden om weer ergens te draaien en zit er aan te denken om binnenkort een set op te nemen. Op dit moment zit ik een stuk dieper in de muziek, dan toen ik voor het laatst achter de draaitafels stond.

Heb je deze angst niet wanneer je live te werk gaat?
De eerste keer dat ik live heb opgetreden, moest ik openen. Ik was natuurlijk enorm zenuwachtig. Voor mijn soundcheck was Hinode bezig, die het erg goed deden. Ik had m’n eigen tracks nog niet op een groot geluidssysteem gehoord, waardoor ik ging twijfelen aan m’n eigen werk. Toen ik eenmaal aan de beurt was en hoorde hoe m’n eigen sound klonk, werd ik zelfverzekerder. Ik denk dat het moeilijker word wanneer ik moet headlinen, zoals in Nijmegen. Dan staan er al mensen in de zaal die een bepaald niveau van je verwachten door de voorgaande artiesten op de avond.

Voel je je dan geïntimideerd?
Ik ben gevoelig voor impulsen, zoals gezichtsuitdrukkingen van mensen om me heen. Als ik iemand raar zie kijken, vind ik dat moeilijk. Sommige artiesten trekken zich hier niets van aan, maar mij raakt het wel. Zo’n situatie heeft uiteindelijk wel invloed op wat je doet en zet je meer aan het twijfelen. Het is een skill om daar mee om te leren gaan.

‘Ik ben gevoelig voor impulsen, zoals gezichtsuitdrukkingen van mensen om me heen’

Verschilt je draaistijl van de sound die je producties en live set uitdragen?
Toen ik naar Amsterdam verhuisde, wat nu ongeveer vijf jaar geleden is, ben ik gestopt met draaien. Sindsdien heb ik alleen platen gekocht. Ik had geen netwerk hier, omdat ik me volledig heb gefocust op het produceren. Mijn stijl is door de jaren heen veranderd, ik ken nu veel meer dan toen ik draaide. Ook de platen die ik koop, kocht ik eerst in de platenzaak, terwijl ik nu de uithoeken van Discogs afspeur. Als ik nu weer zou gaan draaien zal het, in tegenstelling tot m’n producties, meer naar de house-kant neigen.

Alle tracks die je online hebt staan, hebben vaak onbegrijpelijke namen zoals ?, Rz1 To 9150 . Heb je hier een specifieke reden voor?
Soms weet je niet wat je nog moet toevoegen, maar af en toe is het ook de gegeven bestandsnaam wanneer ik een plaat wil opslaan. Wanneer je de track een naam geeft in woorden, wordt het al heel concreet. Het krijgt hierdoor gelijk een betekenis. Helaas is het verplicht bij Soundcloud om de track een naam te geven, maar het liefst gaf ik deze helemaal niet.

Je sound heeft veel weg van Terekke’s geluid. Via Facebook deel je ook regelmatig platen van hem. Is hij een voorbeeld van je en zo ja, waarom?
Het belangrijkste aspect aan muziek vind ik het gevoel dat in een track zit. Een goede groove of baslijn is pakkend, maar voor mij persoonlijk niet per se de hoofdzaak. Daarnaast wordt het met vocalen wordt al snel te concreet voor mij. Het geluid van Terekke resoneert ontzettend mijn gevoel. In zijn plaat Let Go 2 kan ik enorm verdwalen. Er zitten zoveel geluiden verstopt onder alle lagen van ruis en resonantie. Je moet daar als het ware echt voor gaan zitten.

Wat inspireert je nog meer?
Sci-Fi en het heelal inspireren mij enorm. Daarnaast luister ik ook vaak naar ambient en White Noise als ik me echt moet concentreren. Ik luister het liefst naar geluiden die alle frequenties goed afdekken. Ambient, White Noise of andere muziek; als het maar niet te veel m’n aandacht opeist, maar me wel goed weet af te sluiten van wat er om mij heen gebeurt.

Hoe omschrijf je zelf je stijl?
Abstract. Ik hoop dat het een gevoel oproept bij mensen waar ze niet per se hun vinger op kunnen leggen. Wellicht is het ook dromerig - daar ga ik in ieder geval wel voor.

Staan er binnenkort releases op de planning?
Mijn debuut EP op Natural Sciences genaamd Low Definitions zal binnenkort verschijnen. Mijn tweede EP Different Stories komt daarna uit op Hesperian Sound. Omtrent de zomerperiode komt er ook een dubbel cd op Shimmering Moods Records uit – deze is meer ambient gerelateerd. De eerste cd is wat betreft sound en vormgeving lichter dan de opvolger. Ik vind het heel tof dat ik de kans heb gekregen om er vrijwel mee te doen wat ik wilde.

Wat kunnen we aankomend jaar van je verwachten?
In Merleyn (Nijmegen) doe ik op 8 mei een live set voor de crew van Deep Motions. Verder hoop ik dat er veel op mijn pad blijft komen en dat alles doorzet zoals het nu gaat.