DJB Signaleert: Volition Immanent

In de Signaleert van deze week spraken we met Mark van de Maat en Parrish Smith, die hiermee voor het eerst naar buiten treden als het nieuwe duo Volition Immanent. Beide heren trokken al eerder onze aandacht met het werk dat zij los van elkaar leveren, maar hebben nu gekozen voor een unieke samenwerking. Obscure, ruige, moeilijke muziek waar je jezelf volledig voor open moet stellen om het te kunnen begrijpen.

Wie, wat, waar?
Mark van de Maat (Knekelhuis) en talent Parrish Smith staan begin volgende maand voor het eerst voor publiek met hun nieuwe live-set.

Waarom interessant?
Vocalist en producer slaan de handen ineen en brengen twee releases uit op Knekelhuis en Contort Yourself.

Klinkt als?
Primitief met electro, techno en industrial invloeden, maar volgens Parrish gaat het niet om genres.

Een nieuw project, vertel
Parrish: Voor ons is het geen nieuw project, we zijn er al sinds ADE mee bezig. Ron van de Kerkhof (onderdeel van Knekelhuis, red.) kwam met het idee. Mark doet de vocals in een punkband en ik vond dat hij het altijd heel tof deed, dus vond het een goed voorstel. We zijn daarna samen de studio ingedoken en het klikte gelijk. Alles ging heel natuurlijk.

Wat zijn jullie rollen binnen het project?         
Mark: Parrish bespeelt alle hardware en ik doe de vocals. De vocalen worden aangestuurd door bepaalde effecten die ik er aan toevoeg.
Parrish: Ik bouw alle lijnen binnen een track op met hardware. Mark schrijft de aanvullende teksten en speelt ze in op de basis die ik hem geef. Hierdoor kan ik de track afmaken, door in te haken op de teksten en vocals die Mark maakt.  Het gaat allemaal erg organisch.

Dat is uniek. Je ziet deze combinatie niet veel meer
Mark: Klopt, vroeger gebeurde dit vaker in de punk-kant van de elektronische muziek. Na verloop van tijd is dit afgezwakt en tegenwoordig is het niet meer wat het is geweest. De primitieve en impulsieve manier waarop Parrish muziek maakt en ik dat doe met mijn punkband, heeft een overeenkomstige energie. We begrijpen elkaar, daarom werkt onze samenwerking ook zo goed.
Parrish: We kennen geen grenzen binnen dit project. Je wordt hierdoor vrijgelaten in wat je doet.

Jullie kiezen voor een schimmig beeld voor Volition Immanent. Waarom?
Parrish: Volition Immanent moet gaan over de muziek, niet om Mark en mijzelf als personen. Mensen moeten er een eigen fantasie aan kunnen koppelen. Als ik bezig ben met m’n gear, laat ik me ook sturen door gevoel.
Mark: Het belangrijkste voor ons is dat wanneer mensen onze muziek horen of ons zien spelen, ze de mogelijkheid krijgen er zelf een gevoel aan te koppelen. Het is onnodig om alles van te voren in woorden vast te leggen. Het is veel uitdagender om deze grenzen niet te tekenen en de vrijheid van invulling het werk te laten doen. Wij doen alles ook op gevoel, wat het voor ons net zo spannend maakt.

...'Er zit veel gevoel in de muziek die we maken'...

De beleving staat dus centraal?
Parrish: Uiteraard. We maken niet een bepaald genre, daar heb ik me persoonlijk nooit aan gehouden. Het publiek moet zelf kunnen bepalen wat ze van de muziek vinden, zonder dat er ergens een stempel op gedrukt wordt.

Waar luisteren jullie tegenwoordig naar?
Mark: Ik luister naar totaal uiteenlopende genres. Daarin is de gradatie goed of slecht: het raakt me of het raakt me niet. De laatste tijd luister ik veel veel naar meditatieve indiase raga, anarcho punk, minimal wave of popmuziek van Leonard Cohen of Warpaint – eigenlijk luister ik alles wat ik mooi vind.

Zelf ben ik begonnen met het luisteren naar punk. Ik heb me jaren gefocust op die stroming en me afgezet tegen andere genres, omdat ik dacht dat dit politiek gerelateerde genre het begrip muziek omvatte. Na een aantal jaar kwam ik er achter dat ik mezelf oogkleppen had opgezet en stelde ik me open voor alle soorten muziek. Ik speelde destijds in een hardcore punkband en heb ook besloten daar mee te stoppen, omdat de achterliggende gedachte van het genre me benauwde. Vooral elektronische muziek, met name de West Coast sound en electro, luisterde ik in de periode erna erg veel. Daarentegen ben ik tegenwoordig wel weer actief in een band.
Parrish: Mijn muzikale ontwikkeling heeft veel fases doorgemaakt. Ik heb altijd naar veel verschillende stijlen geluisterd. Het ging altijd vanzelf, maar ik zit nu op een punt dat ik weet wat ik wil. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van muziek, maar verder heb ik geen grote muziekachtergrond. Vanaf dit punt wil ik me verder ontwikkelen


Nemen jullie deze muzikale achtergrond mee in de sound van Volition Immanent?
Parrish: Ja, we zitten op één lijn met onze visie en daarin speelt onze achtergrond een rol. Elke studiosessie levert goede resultaten op – het vliegt er uit wanneer we samen bezig zijn. Er zit veel gevoel in de muziek die we maken en dit hoor je ook terug in Marks teksten.

...'Elke studiosessie levert goede resultaten op – het vliegt er uit wanneer we samen bezig zijn'...

Zijn jullie zulke gevoelsmensen dan?
Mark: Ik stond inderdaad niet achter in de rij bij het uitdelen van gevoel – op een bepaalde manier ben ik dus vrij hoog gevoelig. Wanneer je aansluiting vindt bij een ander, kun je dit op een goede manier gebruiken. Als je muziek maakt en samen bezig bent, moet je een bepaald gevoel in een plaat kunnen leggen. Als het klikt in het maken van muziek, werkt dit dus in m’n voordeel.
Parrish: Ik praat daar liever niet over, je hoort m’n gevoel namelijk terug in de muziek die ik maak. Je kunt me leren kennen door te luisteren naar m’n producties. Alles wat ik meemaak, is hierin terug te horen omdat ik dit gelijk verwerk in een track.

Hoe zouden jullie je muziekstijl beschrijven?
Mark: Naar mijn idee is het vooral primitief met invloeden vanuit electro, techno en industrial.
Parrish: Zo kijk ik er helemaal niet naar. Ik voel me minder vrij als ik in hokjes denk. Wanneer ik zelf muziek luister, denk ik ook niet in stijlen. Je moet het beschrijven zoals je je er zelf bij voelt.

Voelen jullie je wel eens onbegrepen met de muziek die jullie tof vinden of maken?
Mark: Over het nieuwe project kunnen we daar nog weinig over zeggen, aangezien we dit tot nu toe nog niet hebben laten horen. Met m’n punkband, die ook vrij heftig is, voel ik me zeker begrepen omdat het een bepaalde doelgroep aantrekt: punkers. Met een club is dat anders. Dit trekt feestgangers aan, los van hun verwachtingspatroon. We kunnen zelf al moeilijk beschrijven hoe het voor ons is, laat staan voor anderen. Voor Knekelhuis geldt hetzelfde: we doen alleen wat we écht vet vinden. We hopen dat er mensen zijn die hetzelfde gevoel delen, maar dit is niet altijd voor iedereen weggelegd. Het publiek moet zelf ondervinden wat ze hiervan vinden.

Jullie spelen dus alleen live. Waar bestaat jullie live-set uit?
Parrish: Voor de live set gebruik één Roland TR-707 en een Roland R5 drummachine, twee samplers, een kleine Korg EA-1 synthesizer, een Yamaha YS200 FM synth, een mixer en veel effectenkastjes. Mark heeft ook nog een speeltje.
Mark: M’n stem natuurlijk! Daarnaast neem ik een Electro Harmonix Cathedral mee, die dient als effectenprocessor voor de vocals.

Staan er al releases op de planning voor Volition Immanent?
Mark: De eerste wordt volgende week uitgebracht op Knekelhuis in de vorm van een cassettetape. Hier staan tracks op van onder anderen Parrish Smith en Maekkot. Verder komt er een compilatie uit op Contort Yourself met Esplendor Geometrico, Svengalisghost, Broken Englisch Club en een track van onszelf.

Waarom kiezen jullie nu voor een cassette?
Mark: Voor sommigen mensen is dit een verzamelaarsitem. Het is een manier om je muziek uit te brengen. In bepaalde kringen blijkt het weer interessant te zijn om cassettes te sparen. Het is iets speciaals wanneer je dit in handen hebt. Persoonlijk draai ik het liefst met vinyl, maar het heeft ook te maken met de investeringen en de rest van het releaseschema van Knekelhuis.
Parrish: Daarnaast wilden we iets origineels doen met de artiesten die wij vorig jaar tijdens Amsterdam Dance Event hadden uitgenodigd tijdens onze Knekelhuis editie in Radion. Artiesten als Beau Wanzer hebben op deze release daarom ook een plek gekregen.

3 april maken jullie je debuut in Studio 80 tijdens Knekelhuis x Red Light Radio. Hebben jullie meer plannen voor aankomend jaar?
Parrish: Er zijn plannen, maar daar kunnen we nog niets over zeggen. Het wordt iniedergeval heel vet als alles naar wens verloopt. We willen dit jaar meer shows geven en muziek uitbrengen.
Mark: We kijken erg uit naar 3 april! Er hangt een bepaalde vibe om deze avond heen – iedereen lijkt het op te pikken.

Op 3 april staat Volition Immanent voor het eerst live in Studio 80 samen met Delroy Edwards, Parrish Smith, Knekelhuis dj’s, Orpheu The Wizard!, Tako en Arif Malawi